El conseller d'Agricultura insisteix que les retirades aprovades per l'Estat han estat insuficients i que s'està treballant amb el sector i Agroseguro per revisar i clarificar les condicions i criteris de les assegurances i els peritatges dels danys 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí ha explicat avui a la sessió de control del Parlament les actuacions que està desenvolupant el Govern en relació a la crisi del cítrics que ha afectat les collites de mandarines, especialment a les terres de l’Ebre i que també es tractaran en la propera reunió de la Taula dels cítrics, que s’havia de celebrar avui i ha estat suspesa a causa de les inclemències climatològiques.
Pelegrí ha senyalat que “no es la primera vegada que es produeixen aquestes afectacions, des del 2011, en totes les ocasions similars hem defensat el sector i posat els instruments que tenim a l’abast per fer front a les afectacions”.
 
Mesures directes
 
Pelegrí ha insistit que les retirades aprovades per l’Estat han estat totalment insuficients malgrat les reiterades peticions que s’han fet des de Catalunya per incrementar-les, i ha informat que tal com es va acordar a la darrera taula agrària, s’ha constituït una comissió de treball, integrada per representants del DAAM i de les organitzacions professionals per tal de revisar i millorar les clàusules i cobertura dels contractes amb l’asseguradora a fi millorar-ne les cobertures per als beneficiaris, ateses les diferències d’interpretació entre les dues parts sobre els danys que s’han produït i que cobreixen o no els contractes. En aquesta mateixa línia s’està parlant amb Agroseguro per garantir que l’anàlisi i execució  dels peritatges s’ajusti als contractes i als danys produïts.
Així mateix s’ha previst l’aprovació d’un ordre de convocatòria per a finals del mes de febrer amb condicions especials per als productors, especialment per al sector citrícola.
 
Mesures fiscals (irpf)
 
El Departament d’Agricultura va promoure l’elaboració i aprovació d’un Pla d’Acció del sector dels cítrics, consensuat amb els agents del propi sector.
Davant les incidències climatològiques del mes de desembre, s’ha fet un seguiment dels danys i s’ha convocat una reunió entre representants del sector i Agroseguro. Des del Departament, s’ha demanat i reiterat la necessitat de retirada de fruit comercial, de la qual s’han beneficiat més de 3.000 tones de les Terres de l’Ebre.
 
Quant a modificacions a la baixa dels mòduls de l’índex de rendiment net aplicable a l’IRPF, el Dept. cada any ha fet  les propostes que inclouen totes les casuístiques de reducció de collita del territori. Concretament en cítrics, al llarg dels darrers anys:
 
·         L’any 2011 es va informar una reducció del 45 % a totes dues comarques.
·         L’any 2012 es va informar pèrdua de collita d’un 35 % als pobles afectats pels aiguats del mes de novembre.
·         L’any 2013 es va informar una reducció de collita d’un 36 % a totes dues comarques.
·         Per a l’any 2014 s’està elaborant la proposta que contemplarà les vicissituds patides pels cítrics del territori.
 
Analitzades les propostes presentades fins ara demostren l’interès d’aquest Govern per ajudar a un sector que sofreix pèrdues des de fa anys, ha senyalat Pelegrí, el qual ha informat  també de les mesures financeres que s’han activat per facilitar l’accés al finançament per part del sector .
 
Mesures econòmico-financeres (icf, avalis)
 
El conseller també s’ha referit a les mesures de caràcter financer que ha activat el dept. per facilitar l’accés al finançament al sector. L’estiu passat va ser especialment complicat per a diversos sectors agrícoles i alimentaris com a conseqüència d’una banda del veto de la Federació Russa a l’entrada de productes d’alimentació procedents de la Unió Europea, la qual cosa afecta de forma molt directa i amb un volum considerable, les exportacions de les empreses i explotacions de Catalunya a aquest país, amb especial afectació als productors de fruites, i concretament al sector dels cítrics i, d’altra banda, per les pèrdues produïdes per les pedregades a diverses comarques durant aquest estiu de 2014.
 
Per tal de pal·liar en la mesura del possible aquesta situació, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) es van dur a terme diverses accions, com són la de promoure l’atorgament d’ajuts per part de la Unió Europea pel veto rus o el suport als afectats per poder percebre les indemnitzacions corresponents a les seves assegurances, com també l’establiment de línies específiques de finançament per la instal·lació de xarxes antipedra.
Addicionalment des de l’Institut Català de Finances (ICF) i AVALIS, també van establir les següents mesures de suport financer a les empreses i explotacions afectades pel veto rus a l’entrada de productes alimentaris i a les afectades per les pedregades d’aquest estiu:
 
- Aplicar a les empreses que ja tinguin préstecs concedits per l’ICF, i que tinguin dificultats de retorn per les causes abans esmentades, un període de carència per a la seva devolució, d’entre 6 mesos i 1 any.
- En els supòsits en què empreses afectades tinguin préstecs concedits per entitats financeres amb aval d’AVALIS i que tinguin dificultats de retorn per les causes abans esmentades, AVALIS actuarà donant suport a les empreses davant les entitats financeres per tal d’obtenir un període de carència en el retorn de les quotes.
- La possibilitat de finançar a través de l’ICF i AVALIS les necessitats de refinançament de les empreses afectades.
- La possibilitat d’atorgar préstecs nous amb condicions especialment favorables, tot això sota la línia de finançament als sectors agrari i agroalimentari d’acord amb el conveni de col·laboració signat pel DAAM, ICF i AVALIS, pel qual l’ICF preveu l’atorgament de préstecs a aquests sectors per a inversions o circulant amb aval d’AVALIS.