·      El Govern ha aconseguit el compromís de les energètiques per mantenir els subministraments i s’ha pogut restituir i ampliar el marc legal a través de la llei de modificació del codi de consum.

·      Al llarg del mes de febrer s’enllestirà el disseny del fons d'atenció dels subministraments bàsics, que comptarà d’entrada amb 10 milions d’euros de fons públics i aportacions dels altres actors implicats.

·      En matèria d’ocupació, el conseller valora positivament que l’atur estigui per primer cop per sota del nivell de fa quatre anys i afirma que “la recuperació econòmica està impulsant ocupació de qualitat”.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat avui que “a Catalunya no hi ha desatenció coneguda a persones que pateixen pobresa energètica”, gràcies als protocols posats en marxa i l’actuació coordinada de les diferents administracions del país. Puig ha fet aquesta afirmació en resposta a una interpel·lació durant el Ple del Parlament d’avui. “Enguany hem aconseguit el compromís de les companyies perquè no tallin els subministraments degut a insolvència econòmica, al marge de l’existència d’una regulació que ho imposi”, ha subratllat el conseller.
 
Tanmateix, el membre de l’Executiu s’ha felicitat per la “restitució i ampliació” del marc legislatiu, a través de la llei de modificació del codi de consum, que “ens homologa amb Europa”. Puntualitzant que s’ha hagut de respondre a “un bloqueig legal” per part de l’Estat, Puig ha assegurat que la nova via normativa permet evitar el tall de subministraments, crear un fons per afrontar els deutes derivats i millorar el treball conjunt entre les administracions per fer més àgils els procediments d’atenció a les famílies que pateixen aquesta problemàtica.
 
Sobre el fons econòmic d’atenció dels subministraments bàsics, el conseller ha confirmat que s’enllestirà el seu disseny al llarg del mes de febrer. La Generalitat hi aportarà 10 milions d’euros, i també es preveu que es contemplin aportacions dels altres actors implicats, com fonamentalment les companyies subministradores, però també entitats socials o grans consumidors d’energia.
 
Impuls de l’ocupació de qualitat
 
L’activitat parlamentària del conseller d’Empresa i Ocupació s’ha completat avui amb una interpel·lació sobre polítiques d’ocupació i una pregunta oral referent a la competitivitat de l’economia catalana. Pel que fa a la primera qüestió, Felip Puig ha subratllat que la recuperació econòmica “impulsa una ocupació de qualitat”, amb un augment proporcionalment major de la contractació indefinida i a temps complet. Recordant que l’atur registrat “per primera vegada en vuit anys s’està reduint”, el conseller ha posat en valor també els bons registres en turisme, exportacions i inversió estrangera, entre d’altres àmbits. Una millora de la conjuntura econòmica a què hi contribueix, al seu parer, l’esforç empresarial, un bon nivell de concertació social i també les mesures impulsades pel Govern.
 
A tall d’exemple, Puig ha remarcat que “Catalunya és l’única autonomia que ja ha posat en marxa la Garantia Juvenil”, amb 80 milions d’euros compromesos per a l’any 2015. El manteniment de la cobertura dels Centres Especials de Treball i el pressupost “més alt de la història” per a la Renda Mínima d’Inserció en serien dues mostres més. I tot això del fet que l’Estat “ha retallat en un 60% respecte a fa quatre anys” els fons de política sectorial dedicades a aquestes qüestions, “precisament quan més necessari era finançar aquestes polítiques”.
 
Una economia capdavantera al món
 
En quant a la competitivitat de l’economia del país, Felip Puig s’ha referit a l’estudi encarregat l’any 2014 pel propi Govern a la prestigiosa escola de negocis suïssa IMD, del qual recentment s’han fet públics els resultats. Segons aquest informe, Catalunya com a Estat ocuparia la posició 38 en el rànquing de les 60 economies més importants de tot el món. Puig ha subratllat que aquest prestigiós centre acadèmic “valora positivament elements com el dinamisme empresarial, la productivitat, la diversificació de les exportacions o els ingressos per turisme com a punts forts de l’economia catalana”.
 
Per al conseller, tanmateix, “el més important és les possibilitats de millora que deixa entreveure”, en tant que assenyala els punts en què es podria incidir per millorar encara més la situació del país. En aquest sentit ha recordat que si els 40 indicadors on s’obté pitjor puntuació evolucionessin en torn a la mitjana dels 60 països, Catalunya obtindria una classificació equiparable a la dels països centreeuropeus; una evolució “factible”, ha puntualitzat el conseller, tenint en compte l’evolució de la conjuntura econòmica o les reformes estructurals en el camp de la transparència i la simplificació administrativa impulsades pel Govern i aprovades recentment o en vies d’aprovació. “A més des del departament estem analitzant tots els indicadors per implementar plans de millora per als pitjor valorats”, ha conclòs Puig.