Interior

Es manté l'alerta del Pla de Protecció Civil NEUCAT

query_builder   4 febrer 2015 14:07

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta del Pla de Protecció Civil NEUCAT

El conseller d’Interior Ramon Espadaler ha presidit la reunió del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil NEUCAT, que es troba en alerta,  amb els responsables de tots els organismes implicats en la gestió de les incidències derivades de les nevades.
 
El conseller ha declarat que tot i que el front segueix actiu i cal extremar la prudència, l’afectació més gran és a la xarxa viària, especialment a la zona de Catalunya Central i prelitoral de comarques de Tarragona i Barcelona. Les afectacions han estat molt fluctuants, depenent del pas de les màquines llevaneus.
 
La predicció de l’SMC indica que en poques hores el front haurà passat, tot i que s’acosten dies amb temperatures molt baixes, fet que provocarà gelades en hores nocturnes i zones obagues allà on hi hagi neu fosa o pluja caiguda.
 
El conseller ha agraït la paciència de la ciutadania i ha manifestat que els serveis d’emergències han treballat a tot rendiment des de matinada fins les 10.30 h aproximadament, quan s’ha produït una afectació dels serveis de dades i veu derivada d’una afectació genèrica a l’Estat en l’operador telefònic i de dades titular de les línies. Amb tot, l’afectació no ha afectat la possibilitat que els ciutadans truquessin al telèfon d’emergències 112, que ha atès més de 1.500 trucades per problemes causats pel gel i la neu. Espadaler ha demanat “prudència” als ciutadans i restringir els moviments en vehicle privat a l’estrictament imprescindible en zones afectades, especialment cal evitar els desplaçaments de Barcelona a Lleida i Tarragona.
 
L’afectació ha dificultat el traspàs d’informació entre els diferents cossos operatius pels sistemes habituals telemàtics i s’ha hagut de recórrer a la via telefònica. El 95% de les trucades al telèfon 112  han estat per problemes de trànsit i s’han derivat a Mossos d’Esquadra i policies locals. La resta s’han derivat a Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona i SEM.
 
El conseller ha recordat que no es té constància de cap persona gran o depenent que visqui sola que hagi patit cap emergència que no hagi pogut ser atesa, tal com han informat Creu Roja i els diferents operadors de teleassistència. Tampoc cap incidència greu  fora dels accidents de trànsit registrats.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior acompanyat del director de Protecció Civil, Jordi Aurich, director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, el subdirector d'Explotació Viària del Departament de Territori, Ferran Camps,  el comissari cap de la comissaria de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius i el cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà. 
 
Segalà (SMC) ha especificat que l’episodi ha acumulat gruixos rellevants en zones on no és habitual. En aquest sentit, s’han acumulat 15-20 cm de neu a Anoia i voltants, 15 cm en zones del Priorat, Conca de Barberà i Alt Camp; entre 5 i 10 cm a la zona del Penedès; entre 2 i 5 cm al Vallès Occidental, Segrià, pla d’Urgell, Urgell i Garrigues,. En tots els casos a cotes entre 400 i 500m.
 
Incidències viàries

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments hi ha més d’una vintena de vies afectades per la neu. Convé destacar que s’han reobert totalment les autopistes AP-2 i AP-7, tot i que a Martorell resten 7 km de retencions en sentit sud. També s’ha pogut reobrir l’A-2 a Abrera en ambdós sentits. A continuació es detallen la resta d’afectacions viàries per la neu:

BARCELONA 
·        BV-2204: tallada a Santa Margarida de Montbui
·        BV-5114: obligatori cadenes a Fogars de Montclús
·        N-340: cadenes a Vallirana
·        BV-2249: tallada a Gelida
·        BP-1121: tallada per accedir a Monistrol de Montserrat
·        N-141C: obligatori cadenes
·        BV-4243: obligatori cadenes a Castellar del Riu
·        BV-4031: tallada  a Castellar de N’Hug
·        BV-4024: tallada a Coll de Pal i cadenes a Bagà
 
TARRAGONA 
·        C-44: restringit el pas de vehicles de 3a categoria a Tivissa
·        N-240: cadenes i restringit a camions articulats entre Montblanc i Valls
·        N-420: restricció vehicles pesants a Falset
·        C-14: tallada a Alcover
·        T-704: tallada a Vinebre
·        T-334: tallada a Horta de Sant Joan
·        TV-7231: tallada a Gandesa
 
LLEIDA
·        A-22: restringit el pas de vehicles de 3a categoria a Almacelles en sentit Lleida
·        C-1412b: obligatori cadenes entre Artesa de Segre i el Port de Comiols
·        L-232 i L-220: obligatori cadenes a Omells de Na Gaia
·        C-233: cadenes a les Borges Blanques
·        LP-2335: cadenes a Maldà
·        C-242: cadenes a la Juncosa
·        C-28: tallada per risc d’allaus entre Vaquèira i la Peülla i cadenes fins a Casa Sastrada
·        C-142b: cadenes per accedir al Pla de Beret
 
Incidències transport escolar:

La suspensió per part de diversos Consells Comarcals del transport escolar ha evitat complicacions afegides en el trànsit.
Més de 7.000 alumnes no han anat a classes avui per la suspensió del transport escolar o el tancament de centres. A Lleida, 3.875 alumnes afectats per transport escolar suspès i 43 centres tancats. A Terres de l’Ebre, 790 alumnes afectats per transport escolar suspès i 7 centres tancats. A Tarragona: 1.102 alumnes afectats pel transport escolar suspès i centres tancats. A Catalunya Central, totes les línies de transport suspeses a l’Anoia, segons Consell Comarcal; transport escolar a Osona suspès en alguns municipis. Transport escolar al Solsonès suspès a Ardèvol; Transport escolar al Berguedà suspès a petits municipis. Segons Consell Comarcal del Bages, transport escolar suspès a tot el Bages excepte Balsareny. Al Vallès Oriental, transport escolar suspès a Castellterçol. Molts centres d’aquestes comarques també han tancat i a la tarda ja no tornaran a obrir. 
 
Al Baix Llobregat, 768 alumnes afectats per centres tancats i transport escolar afectat.
 
Al Vallès Occidental, afectacions a diverses escoles que han tancat i també afectacions al transport escolar.
 
També transport escolar suspès, segons Consell Comarcal, a totes les línies de l’Alt Penedès. Al Garraf suspès transport escolar a Olivella i Canyelles. Afectacions a diversos centres de Vilafranca del Penedès, Gelida, Sta. Margarida i els Monjos, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d'Anoia, Guardiol de Font Rubí, Sant Marçal, Castellví de la Marca i Subirats. A Barcelona: Centres tancats: Els Xiprers; Alba, Vila-joana; Aspasim i Castell de Sant Foix.
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia