Salut

El 18 de febrer es convidarà els usuaris de l'Alt Camp i la Conca de Barberà a participar per primera vegada en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

query_builder   4 febrer 2015 17:39

event_note Nota de premsa

El 18 de febrer es convidarà els usuaris de l'Alt Camp i la Conca de Barberà a participar per primera vegada en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

En els dos pròxims anys 14.500 persones de les dues comarques seran convidades a fer-se la prova de detecció de sang en femta
 
El Pius Hospital de Valls s’encarregarà de realitzar les colonoscòpies de les anàlisis positives de la prova de detecció precoç
Roda de premsa de presentació del programa
El delegat del Govern a Tarragona, Quim Nin, acompanyat del gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Josep Mercadé, i del director de la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), Jaume Galceran, han anunciat que el pròxim 18 de febrer s’iniciarà el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà.
 
El Programa s’emmarca en les accions d’atenció sanitària de l’any 2015 previstes en el pressupost de la Regió Sanitària i donades a conèixer el passat 29 de gener al Consell de Salut. El desplegament d’aquest Programa constitueix un dels objectius del Pla de salut 2011 – 2015 del Departament de Salut.
 
En el termini de dos anys es convidarà 14.500 persones d’ambdues comarques (unes 7.250 per any) a col·laborar en el Programa i s’espera que la participació superi el 60% de les persones invitades. Es calcula que, com a conseqüència dels tests realitzats que donin un resultat positiu, es podran realitzar d’entre 250 i 300 colonoscòpies anuals i que es detectaran més de 15 càncers cada any, la majoria dels quals en estadis inicials de la malaltia. Aquest Programa, igual que el Programa de detecció precoç del càncer de mama, cada dos anys convidarà les persones d’entre 50 i 69 anys a fer-se les proves. Així mateix, el Programa s’estendrà a finals d’any a les comarques del Baix Camp i el Priorat i, en etapes posteriors, al Baix Penedès i el Tarragonès.
 
Els objectius principals del Programa són reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte, que és d’unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona, així com disminuir la incidència de la malaltia, que actualment és de més de 700 nous casos cada any.
 
La Regió Sanitària Camp de Tarragona ha decidit començar a aplicar aquest Programa a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà com a primer pas per anar estenent aquest tipus de prevenció al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona. El Programa forma part del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte de Catalunya que actualment s’està aplicant en algunes zones concretes del territori català.
 
La FUNCA, que des de l’any 1998 duu la coordinació del Programa de detecció precoç del càncer de mama Tarragona-Terres de l’Ebre i que també coordina el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les Terres de l’Ebre, serà l’encarregada de coordinar també aquest nou Programa que ara s’inicia en les dues de les comarques de la Regió Sanitària Camp de Tarragona. En aquest Programa hi tenen un paper fonamental l’atenció primària de salut i el Pius Hospital de Valls. En la promoció a la participació, també hi tenen un paper actiu el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona i les associacions de malalts, la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i l’Associació Espanyola contra el Càncer.
 
Durant els darrers mesos, diversos professionals d’aquests àmbits han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius per tal de poder iniciar el Programa de forma efectiva. Ara, amb l’enviament de les primeres cartes, s’engega tot el procés per tal que, en un termini de dos anys, hi puguin participar tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de les dues comarques.
 
La prova utilitzada és el test immunològic de sang oculta en femta, que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surti positiu, es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en el cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una probabilitat alta de curació. Cal saber que en la majoria de casos en què el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi ha altres causes del sagnat amb la femta.
 
El procés que cal seguir és el següent: totes les persones del grup diana, d’edats compreses entre els 50 i el 69 anys i residents a la comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà rebran, en primer lloc, una carta de presentació i, al cap d’uns dies, una segona carta per mitjà de la qual se les convidarà a participar en el Programa. Les persones que vulguin participar-hi hauran d’anar al seu centre o consultori d’atenció primària (CAP) a buscar el material per recollir la femta i després l’hauran de retornar allí mateix. Les anàlisis es realitzaran al laboratori de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. En cas de resultat positiu, se citarà la persona a la consulta d’infermeria per fer-li un cribratge i avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’aquesta prova diagnòstica es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, consistiran a iniciar de forma immediata el tractament.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia