Protecció Civil

Protecció Civil tanca l'Alerta del NEUCAT i el manté en Prealerta per possibles nevades puntuals al litoral la propera matinada

query_builder   5 febrer 2015 13:42

event_note Nota de premsa

Protecció Civil tanca l'Alerta del NEUCAT i el manté en Prealerta per possibles nevades puntuals al litoral la propera matinada

 • Protecció Civil tanca l’ALERTA del pla NEUCAT però manté el Pla en situació de Prealerta per la possibilitat de nevades durant els propers dies
 • Hores d’ara, queden 14 carreteres amb afectacions per neu a la via
 • La propera matinada es poden donar nevades a la demarcació de Barcelona al litoral, de caràcter local, a l’entorn de la cota 200 m.
 • La matinada de divendres a dissabte es podrien repetir aquestes nevades locals, afectant també al litoral de Tarragona
 • A més, es manté l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya per fred que afecta de forma generalitzada tot Catalunya a excepció dels extrems nord i sud
 • Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fort vent durant el dia d’avui pel Pirineu, Prepirineu i l’Empordà. S’han registrat alguns incidents i afectacions viàries i ferroviàries.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha donat per finalitzada la fase d’alerta el pla NEUCAT un cop han passat les nevades que van començar el passat dimarts 3 de febrer i s’han normalitzat les principals incidències que van provocar, especialment durant el matí del dia d’ahir. Tot i això, Protecció Civil manté el pla NEUCAT en Prealerta degut a les previsions de noves nevades durant els propers dies de matinada a cotes baixes localment al litoral de Barcelona i Tarragona.
 
Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es dóna per finalitzat l’episodi de nevades que ha tingut lloc des del dimarts dia 3 de febrer. Per aquesta propera matinada es preveu un nou episodi de nevades que pot afectar al litoral de Barcelona i per la matinada de divendres a dissabte al litoral tant de Barcelona com de Tarragona. Les precipitacions seran aïllades i en forma de ruixat d'intensitat feble. La cota de neu voltarà els 400 metres, tot i que puntualment pot baixar fins els 200 metres.
 
Incidències i problemes  en la mobilitat
Durant tot l’episodi de nevades el telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 1.615 trucades relacionades amb 1.368 expedients. Cal destacar que el 67,5% d’aquestes trucades eren peticions d’informació i no trucades derivades d’una situació d’emergències. És important recordar, per tal d’evitar saturacions innecessàries a la xarxa del 112, que en cas de trucades per demanar informació el número al que s’ha de trucar és el 012.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) continua demanant precaució en la conducció davant les plaques de gel que hi poden haver a les carreteres on ahir va nevar arran de les baixes temperatures i també alerta de possibles congestes que poden afectar la circulació per la neu acumulada als laterals de les vies i el vent intens. En aquests moments, es registren aquestes afectacions a la xarxa viària:
 
TARRAGONA
 
 
 • C-14: plaques de gel/neu a la calçada entre Passanant i Ciutadilla
 • T-704:  obligatori cadenes a Prades
 • T-701: plaques de gel/neu a la calçada entre Prades i Cornudella de Montsant
 • T-333: obligatori cadenes a Prat del Comte
 • TV-7021: obligatori cadenes entre la Morera de  Montsant i Cornudella de Montsant
 • T-233: plaques de gel/neu a la calçada al Sarral (precaució camions)
 • T-224: plaques de gel/neu a la calçada a Llorac
 • T-221: plaques de gel/neu a la calçada a Santa Coloma de Queralt (precaució camions)
 • TV-7041: plaques de gel/neu a la calçada entre Alcover i Prades
 
LLEIDA
 
 • C-28: tallada entre Vaquèira i la Peülla. A més, és obligatori portar cadenes entre Vielha i Vaquèira i entre la Peülla i Casa Sastrada
 • C-142b: obligatori cadenes entre Vaquèira i el Pla de Beret
 
BARCELONA
 
 • BV-4024: tallada entre Guardiola de Berguedà i el Coll de Pal
 • BV-4031: tallada a Castellar de N’hug
 • C-241 C: tallada a Sant Martí de Tous
L’SCT recorda que, en condicions de neu/gel, s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
 • En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Baixada important de les temperatures
La principal preocupació les properes hores i dies són les baixes temperatures previstes, fet que provocarà gelades en hores nocturnes i zones obagues. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté l’avís per fred en motiu de temperatures especialment baixes, que afecta de forma generalitzada tot Catalunya a excepció dels extrems nord i sud. Per aquest motiu es recomana molta precaució en la mobilitat ja sigui a peu o amb vehicle de matinada i a primeres hores del matí.
 
 • En aquest sentit Protecció Civil de la Generalitat vol  insistir en les recomanacions per protegir les persones més vulnerables i per fer un bon ús dels aparells de calefacció a casa per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics.
 • Per evitar accidents per mala combustió o acumulació de gasos, assegureu-vos sempre que hi ha ventilació i entrada d’aire net de l’exterior a les estances on tingueu instal·lats els aparells de calefacció amb flama i les calderes; no taponeu mai les reixetes de ventilació. Comproveu també que la flama és correcte i si sospiteu que pot tenir algun problema apagueu-lo fins que la pugui revisar un tècnic acreditat.
 • Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
  Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
 • Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i alguna peça de roba per cobrir-vos el cap. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons. Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 • Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
 
Estigueu atents a la gent gran (familiars o veïns) que es trobi en situació de vulnerabilitat perquè es protegeixin bé del fred. Més consells de fred a http://interior.gencat.cat/onadadefred

També a la carretera cal extremar precaucions en la conducció amb neu-gel a la calçada, i sobretot moderar la velocitat. Durant el dia d’avui, en vies amb neu acumulada als laterals hi ha risc de congestes davant el vent intens. Extremeu precaució, seguiu els consells del Servei Català de Trànsit, consulteu l'estat de les vies i la seva afectació (http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm), i busqueu rutes segures.
 
Prealerta PROCICAT vents
A banda de la neu i el fred, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fort vent. Durant el dia d’avui es poden superar els 90 km/h al Pirineu, Prepirineu i l’extrem nord de Catalunya a l’Empordà on els registres poden superar els 125 km/h en les properes hores. El vent pot afectar qualsevol cota, però especialment les ratxes més fortes es produiran a les cotes altes. El vent bufarà de component nord.
 
Localment es pot produir la caiguda d’algun objecte (mobiliari urbà, arbrat...) degut a la intensitat del vent. En aquest sentit es recomana extremar la precaució.
 
En aquest sentit l’SCT també demana precaució en la conducció davant el vent fort que s’està registrant sobretot a l’extrem nord del país i informa que arran de la intensitat d’aquesta inclemència meteorològica a França s’ha prohibit la circulació als camions de més de 7,5 tones i als vehicles articulats o amb remolc per l’autopista A-9, concretament al departament Pirineus Orientals. Davant d’aquesta mesura, l’SCT i els Mossos d’Esquadra estan desviant aquests vehicles que circulen per l’AP-7 en sentit nord cap als aparcaments situats a la Jonquera.
 
 • La via N260 està tallada a Portbou en tots dos sentits.
 
Pel que fa al servei ferroviari, Rodalies ha informat que degut a la intensitat del vent (superior als 120 km/h) han hagut de suspendre el servei de la R3 i de la R11 en diferents trams. En tots ells s’ha habilitat un servei alternatiu per carretera:
 
 • R3: Suspesa la circulació des de les 10:00 hores entre Ripoll i la Tour de Carol (en aquests moments s’està fent el reconeixement de la via)
 • R11: Suspesa la circulació des de les 10:00 hores entre Figueres i Cerbère
 • R11: està previst el tall de la circulació de trens entre lles 14:00 i les 15:00 hores en el tram Girona-Figueres.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia