• Dimecres al matí la neu va agafar al centre i sud del país per damunt dels 100 o 200 m, amb gruixos de fins a 30 cm en sectors elevats del prelitoral, a cavall de l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i l’Anoia
 
  • El gruix de neu també va superar els 10 cm a molts sectors del prelitoral Central i Sud, a punts del pla de Lleida i als cims més elevats de la serra litoral
La massa d’aire fred provinent del nord d’Europa que afecta Catalunya des del divendres 30 de gener ha fet que aquests últims dies l’ambient hagi estat de ple hivern arreu del país. D’altra banda, l’arribada de diverses pertorbacions ha provocat nevades en alguns sectors del país, en un primer moment exclusivament al Pirineu i posteriorment també en indrets on la neu no és un fenomen tan habitual.
 
Destaca molt especialment la nevada que al llarg de dimecres va afectar bona part del centre i sud del país, amb una cota de neu que es va acabar situant entre els 100 i els 200 m, tot i que en alguns casos es va veure a nevar pràcticament fins a nivell del mar.
 
Nevada del 4 i 5 de febrer de 2015
 
Una petita depressió formada sobre la península Ibèrica es van anar traslladant d’oest cap a est fins a situar-se al sud de la costa catalana durant la matinada del dimecres 4 de febrer. La conseqüent aportació d’aire humit del Mediterrani sobre Catalunya, juntament amb l’arribada d’aire fred provinent del nord d’Europa, van provocar una situació de neu a cotes molt baixes al centre i sud del Principat. La neu va començar a caure a les comarques de ponent durant la nit de dimarts a dimecres i es va estendre pel centre i sud del país, especialment a la zona del prelitoral, durant la matinada de dimecres.
 
En un primer moment, la cota de neu era d’uns 400 o 500 m, però ràpidament va baixar fins a situar-se entre els 100 i 200 m. Fins i tot, puntualment es va veure a nevar a nivell del mar.
 
A primera hora del matí la nevada va ser important a les comarques del centre i sud del país, sobretot prop del litoral i prelitoral, mentre que al llarg del matí la precipitació es va anar afeblint fins a desaparèixer de la major part del Principat. Ara bé, durant la tarda-vespre de dimecres i fins a primera hora del matí de dijous el vent de gregal va impulsar noves precipitacions en alguns sectors del nord-est, que van afectar especialment la comarca del Maresme, el massís del Montseny i les Guilleries. La cota de neu va tornar a ser molt baixa, entre els 100 i els 200 m, o localment inferior.
 
El mapa següent, corresponent a la topografia de 850 hPa d’ahir dimecres 4 de febrer a les 12 UTC, mostra com el centre de la depressió es trobava entre la costa catalana i les Balears, provocant vent de gregal. Aquesta àrea de baixes pressions al Mediterrani impulsava la massa d’aire fred present a bona part d’Europa sobre la península Ibèrica. Concretament, dimecres al migdia la temperatura era d’uns -4ºC al voltant dels 1.300 m d’altura (-3,9ºC segons la dada de l’estació de radiosondatge de Barcelona de l’SMC), fet que va permetre que la cota de neu se situés entre els 100 i els 200 m.
TZ850hPa
TZ850hPa
Aquests són alguns dels gruixos de neu màxims mesurat pels observadors i vigilants de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics), així com per algunes estacions XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), entre el dimecres 4 i el dijous 5 de febrer de 2015 fins a les 10 del matí (en gris, les capitals de comarca):
Gruixos de neu
Gruixos de neu
D’altra banda, el mapa següent mostra el gruix de neu màxim mesurat pels observadors i vigilants de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics), així com per algunes estacions XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) entre el dimecres 4 i el dijous 5 de febrer de 2015:
 
Gruixos de neu
Gruixos de neu
Dimecres la nevada més abundant va afectar les comarques centre i sud del prelitoral, especialment les parts més elevades de l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i l’Anoia, així com de la Conca de Barberà, el Baix Camp, el Priorat i el massís dels Ports. En canvi, la matinada de dijous ha acumulat fins a més de 10 cm a les parts més elevades del Montnegre i també ha nevat al voltant de les Guilleries i el Montseny, així com al vessant nord del Pirineu.
Tivissa
Tivissa
Passeig del Dr. Ramon Jardí de Tivissa (la Ribera d’Ebre), 04/02/2015            
Autor: Antoni Veciana
 
Pel que fa als precedents més recents d’una nevada com la d’ahir al centre i sud del país, en alguns sectors del Barcelonès, el Baix Llobregat o el Vallès només cal retrocedir dos hiverns enrere, fins el 22 i 23 de febrer de 2013, per trobar-ne una de comparable o més important.
 
Ara bé, a les comarques del prelitoral central, que és allà on el gruix de neu ha estat més important durant aquest episodi, en general no hi nevava tant des del 2010. Segons la zona, des de la nevada del 7 i 8 de gener o bé des de la del 8 de març.
 
Al Segrià i zones pròximes, on dimecres al matí es va mesurar un gruix al voltant dels 10 cm, feia més de 13 anys, des del 14 de desembre de 2001, que no hi nevava tant. En aquella ocasió, el gruix de neu a Lleida va ser d’uns 15 cm i posteriorment el terra es va mantenir cobert de neu pràcticament durant un mes, ja que la boira i unes temperatures excepcionalment baixes van impedir-ne la fusió.
Neu a cotes baixes el 3 de febrer de 2015
 
Prèviament a l’arribada de la depressió que va provocar la nevada del dia 4, una baixa de característiques similars ja havia provocat precipitacions en forma de neu entre la nit del 2 al 3 de febrer i sobretot durant el dimarts 3 al matí. La precipitació va ser poc abundant, com a molt d’entre 5 i 10 mm al litoral i prelitoral central, mentre que la cota de neu ja va ser força baixa, d’entre 600 i 800 m en un primer moment, però baixant fins a 300 o 400 m. Els gruixos més importants, de fins a 5 cm, es van mesurar a les parts més elevades del Lluçanès i el Moianès, així com del massís del Montseny i al Montnegre.
  
Gran nevada al Pirineu del 29 de gener al 2 de febrer de 2015
 
Al llarg del cap de setmana passat, l’arribada de la massa d’aire fred va venir acompanyada de la nevada més important de la temporada al Pirineu, especialment al vessant nord. Una marcada advecció del nord-oest, amb aire humit del Cantàbric incidint directament sobre el Pirineu, va fer que entre el dijous 29 de gener al vespre i el dilluns 2 de febrer a primera hora s’acumulés més d’1 m de neu nova en zones elevades de la Val d’Aran i del nord del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. La cota de neu va ser alta en un principi, al voltant de 1.500 m, però durant el matí de divendres ja va situar-se per sota dels 1.000 m. Això va permetre que al llarg de l’episodi s’acumulés més de mig metre de neu a cotes baixes de la Val d’Aran.
Vielha
Vielha
 
A Vielha, la capital de l’Aran, la precipitació acumulada al llarg de l’episodi va ser de 85,4 mm, dels quals uns 30 mm van caure en forma de pluja fins divendres al voltant de les 7 del matí. La resta, uns 55 mm, van caure en forma de neu, acumulant fins a 61 cm de gruix màxim.
 
La taula següent mostra els gruixos màxims de neu nova mesurats per les estacions d’alta muntanya de la XEMA i pels observadors i vigilants de la XOM entre el dijous 29 de gener i el dilluns 2 de febrer de 2015:
Alta muntanya
Alta muntanya
Fins ara ha estat la nevada més important de la temporada al vessant nord del Pirineu, on feia 2 anys, des del gener de 2013, que no hi nevava tant. En aquella ocasió, entre el  12 i el 16 de gener es van acumular 67 cm de neu nova a Vielha i més de 120 cm a les estacions de la XEMA de Bonaigua (2.266 m) i Certascan (2.400 m).
  
Ratxes màximes de vent
 
Al llarg dels últims dies s’han produït diversos episodis de vent fort.
 
-       la nit del dijous 29 al divendres 30 de gener el vent de ponent i mestral va bufar amb ratxes superiors als 80 km/h a diversos sectors del litoral i prelitoral, així com del Pirineu i Prepirineu
 
-       entre el dissabte 31 de gener i el diumenge 1 de febrer el mestral va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h a l’extrem sud del país
-       el dimarts 3 de febrer el mestral va tornar a bufar fort a l’extrem sud, amb ratxes superiors als 100 km/h
-       entre el dimecres 4 a última hora i el dijous 5 de febrer el vent del nord ha bufat amb ratxes superiors a 100 km/h en punts del Pirineu i de l’Alt Empordà
 
La taula següent mostra la ratxa màxima de vent mesurada a les estacions de la XEMA que han superat els 90 km/h entre el 29 de gener i el 5 de febrer de 2015 fins a la 1 del migdia (estacions d’alta muntanya a banda):
Vent
Vent
Pel que fa a les estacions d’alta muntanya, destaquen especialment les ratxes del dijous 5 de febrer al matí, de fins a 151,6 km/h a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) i 134,3 km/h a la Tosa d’Alp 2500 (la Cerdanya).
 
Predicció pels pròxims dies
 
La predicció meteorològica per dijous indica una disminució de la nuvolositat en general, i només hi haurà algunes nevades febles al vessant nord del Pirineu a partir de mitja tarda. El vent del nord encara bufarà molt fort al Pirineu, Prepirineu, Empordà i Terres de l’Ebre, i hi haurà una notable alteració marítima al nord de la costa Brava.
 
Divendres la jornada serà variable, amb sol i núvols en general. De matinada són possibles algunes precipitacions febles i aïllades a punts del litoral i prelitoral central, que serien en forma de neu per sobre dels 400 metres, tot i que puntualment es podrien veure flocs fins els 200. La temperatura mínima baixarà en general, i es preveuen valors per sota dels -10 ºC al Pirineu i Prepirineu, entre -3 i -8 ºC a l’interior i lleugerament per sota dels 0 ºC a punts del litoral.
 
Dissabte serà també una jornada molt freda, i de matinada, de nou, seran possibles algunes precipitacions febles i disperses en forma de neu per sobre dels 400 metres a punts del sector central del litoral i del prelitoral, localment per sota d’aquesta cota. A la resta hi haurà cel variable, amb el pas de núvols alts i mitjans.
 
Amb aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, fred, vent i onatge.
 
Els models meteorològics a mitjà termini indiquen més estabilitat atmosfèrica i una recuperació progressiva de la temperatura a partir de diumenge.
 
  
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
5 de febrer de 2015

8  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 622

Tivissa

Tivissa
JPG | 94

TZ850hPa

TZ850hPa
GIF | 23

Gruixos de neu

Gruixos de neu
PNG | 59

Gràfic gruixos de neu

Gràfic gruixos de neu
PNG | 239

Vielha

Vielha
PNG | 30

Alta muntanya

Alta muntanya
PNG | 25

Vent

Vent
PNG | 28