Catalunya ha tornat a demostrar l’excel·lència del seu sistema de recerca amb sis nous projectes Proof of Concept (PoC) concedits pel Consell Europeu de Recerca  (ERC en les sigles en anglès) en la segona convocatòria del 2014. Aquestes distincions se sumen a les cinc que van obtenir els investigadors del sistema català de recerca durant la primera convocatòria. Així, en el balanç total de la convocatòria 2014, 11 dels 14 PoC rebuts per l’Estat espanyol corresponen a Catalunya.
 
Els investigadors guardonats són Jose Ramon Galán i Emilio Palomares, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); Sergio Idelsohn i Eugenio Oñate, del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE); L. Maria Lois, del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), i Joan Seoane, de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat que “Catalunya ha passat d’obtenir el 4% al 9% dels ajuts” en les quatre convocatòries PoC des de la seva creació. En aquest sentit, Castellà ha afegit que “l’augment de la competitivitat de Catalunya és un èxit” en un context en que altres sistemes de recerca rellevants, com ara el dels Països Baixos, han perdut pes passant d’obtenir el 23% al 13% dels ajuts. D’altra banda, gràcies a l’aportació de Catalunya, l’Estat espanyol ha multiplicat per quatre els ajuts per població obtinguts en les diferents edicions del PoC (2011-2014).
 
Els Proof of Concept atorguen fins a 150.000 euros per projecte durant un any per tal que els investigadors acostin la seva recerca al mercat, el que representa un important pas cap a la transferència de coneixement al sector productiu. El finançament permet disposar d’uns recursos addicionals per posar en pràctica el potencial innovador i comercial de les idees generades durant investigacions que prèviament ja han estat distingides per l’ERC. Es completa així tot el procés des del laboratori fins al mercat.
 
Un tipus de finançament que també s’està impulsant de Catalunya, ja que atès “el bon moment de la recerca al nostre país, el Govern ha plantejat accions per impulsar el seu salt al mercat com és el cas del Programa Indústria del Coneixement”, ha explicat el secretari d’Universitats i Recerca.

1  

Fitxers adjunts

2a. Convocatòria Proof of Concept 2014

2a. Convocatòria Proof of Concept 2014
PDF | 47