A la regió metropolitana de Barcelona 37 projectes de salut comunitària integren salut pública i atenció primària per abordar els principals reptes per millorar la salut de la població
 
La prevenció de l’obesitat infantil i les actuacions davant les desigualtats en la salut són l’objectiu d’alguns dels projectes
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya, conjuntament amb el Servei Català de la Salut, impulsa la salut comunitària com un dels projectes clau del Pla de Salut
La salut de les persones es determina per l’entorn on viuen, treballen i estudien, les seves condicions de vida i les característiques personals. Millorar la salut requereix actuar amb un enfocament comunitari, és a dir, amb la participació de tots els agents que hi ha a la comunitat, de les institucions i entitats que hi treballen, des de la societat civil al sector productiu i els diferents nivells d’administració.
 
Atès que hi ha força diferències en les característiques i necessitats de les poblacions i que els recursos són també diversos i locals, cal fer projectes específics per a cada zona. Així, els programes i projectes que es plantegen a l’àmbit global de Catalunya han d’articular-se a l'àmbit local, de manera que hi hagi la implicació de tots els que cal que hi participin. Per exemple, els projectes de prevenció de l’obesitat infantil reuneixen actuacions als centres de salut, les escoles, els parcs i equipaments esportius i comunitaris, els mercats i altres recursos municipals.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut han fet un pas més per integrar la salut pública en el model assistencial i potenciar la salut comunitària, tal com preveuen el Pla de salut i el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP).
 
Per al període 2014-2015, el PINSAP estableix diferents àrees d’actuació intersectorial relacionades amb l’increment dels anys en bona salut de la població de Catalunya. Una d’aquestes àrees marca l’objectiu d’impulsar la salut comunitària mitjançant el treball en xarxa, que implica la salut pública, el sistema assistencial i la ciutadania, centrada en la persona i la seva comunitat. Aquesta forma d’actuar crea eficiència dins del sistema, fa que la salut sigui propera, accessible i sostenible i també que s’aprofitin els recursos comunitaris per fer front a les necessitats locals. Les actuacions de salut comunitària són una prioritat de la salut pública i s’inscriuen en un dels cinc reptes que marca el PINSAP.
 
Entre altres actuacions més destacades, s’han impulsat 37 projectes de salut comunitària a la demarcació de Barcelona, l’objectiu dels quals abasta des de la promoció de l’activitat física, la reducció de les desigualtat en la salut i la promoció de l’alimentació saludable fins a la millora de la salut sexual i reproductiva.
 
A banda dels equips propis de cada projecte, s’han establert mecanismes que asseguren la continuïtat d’aquesta col·laboració amb 9 grups estables de salut comunitària que integren l’àmbit assistencial amb la salut pública i els ens locals.