• Protecció Civil ha posat en prealerta el pla ALLAUCAT pel perill FORT (4 sobre 5) demà a la Val d’Aran i nord del Pallars Sobirà
  • També es manté en prealerta el pla NEUCAT per la possibilitat de nevades febles i disperses la propera matinada al litoral-prelitoral de la meitat nord del país, i l'INUNCAT per fort onatge a l’Empordà
  • Hores d’ara queden 3 carreteres amb afectacions per neu o risc d’allaus
  • Protecció Civil recomana fer seguiment acurat de les previsions meteorològiques, i extremar la prudència en les activitats d’alta muntanya sobretot fora de les zones habilitades
  • Segueix vigent per la propera matinada i demà dissabte l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya per fred que afecta de forma generalitzada tot Catalunya a excepció dels extrems nord i sud
 
 
 
Amb l’arribada del cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència en els desplaçaments i sobretot en les activitats d’alta muntanya pel risc d’allaus que, segons l’ICGC, tornarà a augmentar demà a FORT (4 sobre una escala de 5) a la zona de la Val d’Aran i nord del Pallars Sobirà. Per aquest motiu Protecció Civil ha emès una prealerta del pla ALLAUCAT.
 
Segons el butlletí de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el perill d’allaus avui és MARCAT (3 sobre 5), a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, però amb l’augment de la temperatura i sobretot l’aparició de clarianes, el perill demà passarà a ser FORT en aquesta zona. A la resta de zones del Pirineu occidental i oriental el perill és MARCAT, MODERAT o FEBLE.
 
 
Prealerta NEUCAT
 
També es manté avui en prealerta el pla NEUCAT per la possibilitat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de nevades febles i disperses la propera matinada al litoral-prelitoral de la meitat nord del país al voltant dels 400 metres i puntualment 200 metres.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la prudència en la mobilitat a zones de muntanya, portar el vehicle preparat (cadenes, telèfon mòbil carregat, manta o roba antic, aigua i aliments calòrics) i consultar afectacions viàries. Cal tenir precaució amb el vent en les activitats a alta muntanya si el vent bufa fort i realitzar-les només si es poden fer de forma segura.
 
Si us desplaceu a la muntanya a zones afectades per risc d’allaus cal seguir els consells d’autoprotecció a http://interior.gencat.cat/allaus
 
Si us desplaceu als Pirineus, a la muntanya o a qualsevol zona on hi hagi perill d’allaus, presteu molta atenció a les prediccions meteorològiques i a les prediccions d’allaus, així com a l’estat de les carreteres. Ateneu a les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ).
 
 
En la pràctica d’esports de muntanya
 
El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats. Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo.
 
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència. Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats.
 
En cas d’accident per allau
                                         
En cas d’accident per allau no perdeu la calma:
  • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
  • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.
 
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments (14.00 h), hi ha 3 vies afectades per la neu i risc d’allaus:
 
C-28: tallada entre Vaquèira i la Peülla per risc d’allaus. A més, és obligatori portar cadenes de la Peülla a Casa Sastrada
 
BARCELONA
 
BV-4031: obligatori cadenes a Castellar de N’hug
 
TARRAGONA
 
 
TV-7044: obligatori cadenes entre la Riba i la Farena
 
 
L’SCT recorda que, en condicions de neu, s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
- Conduir amb suavitat.
- No frenar bruscament.
- Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
- Augmentar la distància de seguretat.
- Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
- No avançar si no és necessari.
- Portar les cadenes per si són necessàries.
- Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
- En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment
 
 
  
Baixes temperatures
 
Una de les principals preocupacions aquests dies estan sent les baixes temperatures, fet que provoca gelades en hores nocturnes i zones obagues. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté l’avís per fred la propera matinada i demà dissabte en motiu de temperatures especialment baixes de forma generalitzada a tot Catalunya a excepció dels extrems nord i sud. Per aquest motiu es recomana molta precaució en la mobilitat ja sigui a peu o amb vehicle de matinada i a primeres hores del matí.
 
Protecció Civil de la Generalitat insisteix en les recomanacions de protegir les persones més vulnerables i per fer un bon ús dels aparells de calefacció a casa per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics. Per evitar accidents per mala combustió o acumulació de gasos, assegureu-vos sempre que hi ha ventilació i entrada d’aire net de l’exterior a les estances on tingueu instal·lats els aparells de calefacció amb flama i les calderes; no taponeu mai les reixetes de ventilació. Comproveu també que la flama és correcte i si sospiteu que pot tenir algun problema apagueu-lo fins que la pugui revisar un tècnic acreditat.
 
Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes i poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps. Protegiu-vos també la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i alguna peça de roba per cobrir-vos el cap. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons i eviteu ingerir alcohol ja que pot donar una falsa sensació de calor.
 
 
 
Prealerta INUNCAT
 
A banda del risc d’allaus, neu i baixes temperatures, per avui i fins la propera matinada també hi ha vigent una prealerta del pla INUNCAT per fort onatge a l’Alt i Baix Empordà, amb onades que podran superar els 2 metres i mig d’alçada, amb pics màxims al Cap de Creus i de Begur.