• Concerts, una exposició i l’edició d’un disc per commemorar el 150è aniversari del naixement d’Enric Morera
  • Enric Morera va ser un dels músics més representatius del modernisme a Catalunya
Aquest matí s’ha reunit per primera vegada la comissió organitzadora de la celebració del 150è aniversari del naixement del músic Enric Morera. La commemoració va ser aprovada per la Generalitat de Catalunya en acord de govern el passat 20 de gener.
 
En aquesta primera reunió s’han donat a conèixer els primers actes que es realitzaran per homenatjar la figura d’Enric Morera. Entre les activitats que es programaran destaquen el concert de la Santa Espina a Vilafranca del Penedès el mes de març i el concert de la Cobla Sant Jordi al Palau de la Música Catalana el mes de novembre.
 
En els propers dies es tancarà el programa definitiu i el calendari d’activitats que inclourà l’edició d’un disc i una exposició itinerant, entre d’altres accions per posar en valor el patrimoni sonor de Morera.
 
Els membres que formen part de la comissió organitzadora són el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el Director del Museu de la Música i Centre Robert Gerard, Jaume Ayats; el Director de l’Àrea de Música de l’ICEC, Albert Bardolet; el Director de Cultura Popular de l’ICUB, Francesc Fabregat; el President del Moviment Coral Català, Martí Ferrer; el Director de l’Auditori, Joaquim Garrigosa; la representant de la família Morera, Roser Junquera; el Director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller; el Director General, Lluís Puig i la cap de Servei de Recerca i Protecció, Verònica Guarch, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals; el President de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado i la Directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.
 
 
Enric Morera i Viura (Barcelona, 22 maig 1865 - 11 març 1942)
 
El barceloní va ser un dels músics més significatius del modernisme a Catalunya. Va destacar com a impulsor del cant coral i com a compositor d’obra de cobla. En l’àmbit coral va arribar a configurar un catàleg de més de 800 obres entre òpera, teatre líric, música simfònica, religiosa, coral, instrumental i múltiples harmonitzacions de cançons populars catalanes. En el camp de la cobla, va escriure la seva primera sardana al 1901, essent precisament el seu catàleg de cobla el que li va donar més ‘popularitat’. També va destacar com a pedagog tant per la formació d’alguns compositors, com per l’elaboració d’obres sobre teoria musical.