Bombers

Rescat d'un menor que havia caigut a l'aigua a Begur (Baix Empordà)

query_builder   7 febrer 2015 19:48

event_note Nota de premsa

Rescat d'un menor que havia caigut a l'aigua a Begur (Baix Empordà)

·         Aquesta tarda, s’han realitzat quatre serveis de rescats a Setcases (Ripollès) 
 
·         Els Bombers de la Generalitat demanen molta precaució a l’hora de realitzar activitats al medi natural
 
A les 17.05 hores d’aquesta tarda, s’ha rebut l’avís d’un menor d’edat que havia caigut a l’aigua a la zona del parador d’Aiguablava de Begur. Segons les primeres informacions, el menor de 8 anys hauria caigut a l’aigua al intentar rescatar el seu gos i un altre menor de 12 anys s’hauria llençat a l’aigua per ajudar-lo. Uns pescadors que hi havia a la zona, han donat l’alerta i han anat a auxiliar-los. El menor de 12 anys ha pogut sortir pels seu propis mitjans. Mentre que l’altre ha estat rescatat pels efectius de la Bombers de la Generalitat que, un cop a lloc, un d’ells s’ha llençat a l’aigua i l’ha pogut treure. L’han portat fins a les roques on ha estat atès pels serveis sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Posteriorment, un cop han aconseguit estabilitzar-lo, l’han evacuat amb helicòpter en estat crític a l’hospital Sant Pau de Barcelona.
 
Al lloc, s’han desplaçat tres dotacions dels Bombers de la Generalitat, quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues ambulàncies i l’helicòpter del SEM, efectius de la Policia Local, una embarcació de Salvament Marítim i una de la Guàrdia Civil.
 
 
Serveis de rescat de Muntanya
A primera hora de la tarda, s’han produït simultaneïtat de serveis de rescat de muntanya al municipi de Setcases, on les condicions climatològiques que hi havia, amb força boira i el vent, han complicat les tasques dels efectius de rescat especialment per l’helicòpter.
 
El primer dels avisos, el qual s’ha rebut a les 13.19 hores, ha estat per evacuar un menor de 9 anys que havia resultat ferit al genoll a conseqüència d’una caiguda a prop del Coll de la Marrana. En aquest cas, s’havia activat personal del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i l’helicòpter dels Bombers, però aquest no ha pogut arribar fins a la zona de l’accidentat per la densa boira que hi havia en aquell moment. L’evacuació del menor l’han realitzat el personal de l’estació d’esquí de Vallter i efectius del Grup de Muntanya dels Mossos d’Esquadra.
 
Més tard, poc abans de les 15.00 hores de la tarda, s’ha rebut l’avís d’un jove de 13 anys que presentava símptomes d’hipotèrmia que es trobava a la Portella de Mantet. En aquest cas, efectius de GRAE han pogut arribar al lloc amb l’helicòpter i l’han evacuat fins a l’helisuperfície on l’esperaven els serveis sanitaris del SEM.
 
Un cop han finalitzat la seva evacuació, s’han dirigit al Pic de la Dona, per atendre l’altre avís que alertava d’un home desorientat a conseqüència de la boira. I, poc després, a les 16.08 hores, s’ha rebut un altre avís a la mateixa zona que alertava  que hi havia dues persones també desorientades per la boira.
 
Finalment, afegir que al Pirineu Occidental els Pompiers de la Val d’Aran amb el suport de l’helicòpter han realitzat també dos rescats. Un d’ells per evacuar a una esquiadora ferida al genoll i l’altra per evacuar també una persona amb ferida també el genoll.  
 
Des dels Bombers de la Generalitat es vol recordar que a l’hora de realitzar activitats a la muntanya cal extremar els mesures de prevenció i seguir els consells de seguretat per evitar possibles accidents:
 
Abans de començar l’activitat:
-       Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-       Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-       És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-       Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-       Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-       Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-       Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-       Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-       Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo
 
-       Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
 
 
Cerdanyola del Vallès, 7 de febrer de 2015
19.30 hores
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia