El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació de 21 empreses catalanes del sector de la producció ecològica en la fira BIOFACH, que se celebra a Nuremberg (Alemanya), de l’11 al 14 de febrer, i que comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí i del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), també del DAAM, Jordi Bort.
 
BIOFACH és la fira més important d’Europa dedicada exclusivament a la producció ecològica, i en l’edició anterior va convocar 2.240 expositors directes i  41.794 visitants professionals de 130 països (44% internacionals). Tots els expositors han de superar els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació en el saló ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat.

Així, en l’estand de Catalunya, les 21 empreses participants van presentar les seves novetats de subsectors tan diversos com begudes, embotits, olis vegetals, oli d’oliva, olives, vinagretes, farines oleaginoses, pastisseria, sucs, conserves, fruita fresca, verdura, fruita seca, cacau, xocolata, dolços, lactis, cafè, infusions, carn, bacallà, seitán, tofu, pollastre i gall d’indi, lactis, pasta, fruita seca, purés, sucre, croquetes i humus.
 
Empreses participants:
 
Aceites de Semillas SA | olis vegetals, tortes, farines oleaginoses | Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Agro-Migjorn SL | oli d’oliva verge extra | Navàs (Bages)
Alternativa 3 | cafè, infusions, sucre, ‘mojito’ | Terrassa (Vallès Occidental)
Biográ Sorribas | croquetes, hamburgueses, hummus... | Polinyà (Vallès Occidental)
Cal Valls | olives, sucs de fruita i conserves de verdures | Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)
Chocolates Solé SA | xocolata | Barberà del Vallès (Vallès Occidental)
Dama de Elaia | oli d’oliva verge extra, vinagretes | Xerta (Baix Ebre)
Eco Aliment SL | galetes, productes biològics |Dosrius (Maresme)
Ecològica dels Pirineus | carn ecològica | La Pobla de Segur (Pallars Jussà)
Germans Cumbriu | bacallà | Figueres (Alt Empordà)
Go Fruselva | purés, begudes, sucs | La Selva del Camp (Baix Camp)
Hawo Fruits | fruita i verdura ecològica | Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
La Granja Foods 1959 SL | pastisseria | Olèrdola (Alt Penedès)
L’Agrícola, Locally Produced Organic Food | pasta, postres, begudes, cremes | Sant Feliu de Codines (Vallès oriental)
Liquats Vegetals SA | begudes ecològiques | Viladrau (Osona)
Alimentos Biológicos Oleander SA | conserves, fruita seca, olis | Vinyols i els Arcs (Baix Camp)
Olica Med SL | oli d’oliva verge extra | Barcelona
Ordesa Group | lactis | Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)
Productos Klam SA | cremes d’ametlles, d’avellanes, de cacauets, de xocolata amb avellanes.. | Reus (Baix Camp)
Que hi està Bé SL | pollastre, gall d’indi | Folgueroles (Osona)
Vegetalia SL | seitàn, tofu, hamburgueses, etcètera | Castellcir (Vallès Oriental)
 
BIOFACH representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació, fins a la transformació i la comercialització. En el marc de la fira, se celebren seminaris, workshops i conferències sobre qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.
 
El mercat ecològic a Alemanya

El sector agrari ecològic de Catalunya destaca pel dinamisme en la generació d’activitat i en la diversificació i concentra el 18,30% de l’activitat industrial ecològica de l’Estat, d’acord amb les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 
El mercat mundial d’alimentació i begudes ecològiques va representar el 2013 unes vendes RSP (Preu de venda al detall) de 24.936,80 milions d'euros, un 6,93% més que l’any anterior, i es preveu que en els pròxims 5 anys el mercat global creixi per sobre del 36%.
 
Els criteris normatius per a la certificació orgànica a Alemanya continuen sent força complexos, amb diverses definicions i diferents certificacions.
 
En comparació amb altres països, la correlació de les vendes d'aliments orgànics envasats i de creixement del PIB és molt més feble a Alemanya. Així, en circumstàncies econòmiques desfavorables, el menjar orgànic no és vist com un luxe innecessari i en un context de millora de les condicions financeres, les vendes no són estimulades de manera significativa.
 
Dins d'Europa, s'espera que Alemanya sigui el quart mercat de més ràpid creixement en termes de vendes de valors absoluts dels aliments envasats orgànics durant el període 2013-2018, darrere de França, Itàlia, i els Països Baixos. La marca de distribuïdor també jugarà un paper important en assegurar que els aliments envasats orgànics es tornin més dominants a Alemanya.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.