Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aposta per impulsar la innovació industrial per recuperar lideratge econòmic

query_builder   10 febrer 2015 13:21

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per impulsar la innovació industrial per recuperar lideratge econòmic

 
  • El Consell Executiu repassa els instruments que ha implementat el Govern per incentivar la inversió en R+D a nivell empresarial després de la davallada patida a causa de la crisi
 
  • El 2013 s’aprecia un canvi de tendència, ja que la inversió va créixer un  0,2% respecte al 2012
 
  • El personal dedicat a l’R+D a Catalunya va créixer fins a arribar a les 44.506 persones i una ràtio de l’1,5% en relació amb el total d’ocupats, per sobre de la mitjana de la UE i per davant de països de referència com ara Alemanya, els Països Baixos o el Regne Unit
 
  • La creació del futur gran centre de tecnologia industrial Eurecat, que promou el Govern, o l’impuls de les Comunitats RIS3CAT són exemples de les polítiques d’innovació impulsades per la Generalitat
 
El Govern de la Generalitat continua apostant per l’impuls de les polítiques d’innovació industrial per tal que el país recuperi una posició de lideratge en dinàmiques d’innovació. Després d’anys de davallada en la inversió empresarial en innovació a causa de la crisi econòmica, el 2013 s’ha apreciat un canvi de tendència: les empreses catalanes van invertir 1.676 milions d’euros en R+D el 2013, un 0,2% més que l’any anterior.
 
Des de fa més d’un any, el Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha implementat un sistema propi d’innovació que, abans del 2020, serà equiparable als sistemes dels països més avançats d’Europa.
 
En la reunió del Consell Executiu s’ha constatat que Catalunya concentrava el 2013 el major nombre d’empreses innovadores de l’Estat espanyol. En concret, segons l’INE, el 20,9% de les empreses amb innovació tecnològica i el 22,1% amb innovació no tecnològica espanyoles estaven ubicades a Catalunya. Així, el 2013 es van registrar 8.206 empreses innovadores catalanes. La inversió empresarial en R+D a Catalunya va representar el 32% de la que es va registrar a tot l’Estat espanyol.
 
A més, el nombre de professionals ocupats en activitats d’R+D va créixer un 0,1% el 2013, fins a arribar a les 44.506 persones, un 57,3% dels quals són investigadors. Aquesta dada, impulsada per l’augment del personal en R+D del sector empresarial (un 3,3% entre el 2011 i el 2013) també ha canviat la tendència negativa dels darrers anys.
 
Els 44.506 professionals dedicats a l’R+D representen l’1,5% del total de persones ocupades a Catalunya, una ràtio superior a la mitjana de la Unió Europea (1,25%). La xifra representa a més el 21,9% de personal dedicat a l’R+D del conjunt de l’Estat espanyol. En aquest sentit, Catalunya se situaria en la 8a posició del rànquing de la Unió Europea el 2013 en personal d’R+D respecte al total d’ocupats, per sobre de països de referència com ara Alemanya, Països Baixos o el Regne Unit.
 
El Govern ha repassat en la reunió del Consell Executiu la situació de cadascun dels àmbits d’actuació de l’impuls per a la innovació. Pel que fa a l’estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT, l’objectiu és incrementar els índexs d’innovació a través de l’ampliació de la base d’empreses innovadores, l’aprofundiment en el nivell d’innovació i l’augment de la transferència i la valorització tecnològica. Igualment, és una prioritat incorporar la dimensió internacional als instruments de suport a la innovació a les companyies catalanes a través de la xarxa de Centres de Promoció de Negocis d’ACCIÓ, que ja compta amb personal especialitzat per donar suport a aquest tipus de projectes. En aquest aspecte a Catalunya es destinaran entre el 2015 i el 2020 144 milions d’euros a les Comunitats RIS3CAT providents al 50% dels Fons FEDER i d’altres sectors públics i privats. Cal sumar-hi, en aquest mateix marc i període, 60 milions d’euros per a nuclis d’innovació tecnològica i 20 milions per a inversions d’alt impacte.
 
El Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha impulsat la integració dels sis centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO (CETEMMSA, Barcelona Digital, Barcelona Media, ASCAMM, CTM Centre Tecnològic i Leitat) per formar el gran centre proveïdor de tecnologia industrial a Catalunya, anomenat Eurecat. La Generalitat haurà dotat aquest procés amb 45 milions d’euros fins al 2016.
 
D’altra banda, s’han potenciat diversos instruments ja existents, com els Bons d’Innovació Tecnològica, per incentivar les pimes a dur a termes els seus primers projectes d’innovació amb proveïdors tecnològics.
 
Pel que fa als programes europeus, Catalunya va captar un 2,16% dels recursos per a projectes competitius del 7è Programa Marc de Recerca, molt per sobre de l’1,4% captat durant el 6è Programa. Si aquesta tendència es mantingués durant els propers anys, les empreses catalanes rebrien uns 1.000 milions d’euros per a projectes d’R+D i innovació en el marc de l’Horizon 2020.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia