Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura intensificarà la vigilància contra l'expansió del cargol poma a través del Cos d'Agents Rurals

query_builder   14 febrer 2015 10:30

event_note Nota de premsa

Agricultura intensificarà la vigilància contra l'expansió del cargol poma a través del Cos d'Agents Rurals

Inspecció llacuna Encanyissada per detectar possibles nous focus d'invasió
Inspecció llacuna Encanyissada per detectar possibles nous focus d'invasió
 
 
Des de l’agost de 2009 en què es va detectar els primers exemplars de cargol poma a l’Ermita de l’Aldea, Baix Ebre, el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha treballat contínuament en 3 línies d’actuació: col·laboració en la gestió tècnica del problema, recolzament en la investigació penal sobre l’origen de la introducció d’aquesta espècies invasora i en la tasca divulgativa i de sensibilització entre la població.
 
Durant el 2015 es reforçaran totes aquestes actuacions per contribuir a evitar l’expansió del cargol poma, i en les quals ha estat i és fonamental la col·laboració ciutadana.
 
Entre les tasques realitzades pel Cos d’Agents Rurals (CAR) durant el 2014 cal destacar la vigilància del compliment de les mesures de contenció obligatòries en aplicació del Pla de Lluita a tot l’hemidelta nord (filtres, salinització i eixutament d’arrossars), en què s’han inspeccionat centenars d’hectàrees. Aquesta tasca pretén conscienciar i vetllar per l’estricte compliment de les mesures, ja que els incompliments poden posar en perill l’eficàcia global del pla de lluita en afavorir reservoris de cargols que desprès tornaran a envair els camps d’arròs veïns.
 
 
Inspecció per informar i comprovar la no comercialització de cargols poma
Inspecció per informar i comprovar la no comercialització de cargols poma
Prospecció, inspecció i sensibilització
 
El CAR també a col·laborat amb les tasques tècniques de prospecció metòdica d’arrossars desprès dels tractaments per avaluar la seva eficàcia i així delimitar les zones d’actuació del nou Pla de Lluita de 2015. Així durant els mesos d’abril, octubre i novembre es van inspeccionar a peu 3.400 ha d’arrossars desprès de la salinització, i es van remoure i tamisar unes 44 tones de fang per detectar cries de cargols vius per calcular taxa de supervivència a la mesura d’eixutament.
 
En aquesta mateixa línia, els agents van inspeccionar més de 50 bassetes escampades pel Delta per comprovar que no fossin reservoris de cargols poma i també han fet inspeccions quinzenals de les àrees de gestió pública però d’accés restringit (llacunes, trams de canals en zones d’accés restringit) per detectar possibles focus inicials de cargols i poder actuar-hi per evitar la seva invasió.
 
Cal recordar que el cargol poma està catalogat com a espècie exòtica invasora i està prohibida la seva recol·lecció, tinença i comercialització per tota la normativa europea, estatal i autonòmica, l’incompliment de la qual pot ser una infracció molt greu o fins i tot un delicte penal. Els agents del CAR col·laboren en la informació fent visites i deixant tríptics i pòsters informatius als establiments turístics de la zona del Delta: càmpings, restaurants, cases de pagès, establiments per la pesca recreativa, embarcacions, etc.
 
En la línia informativa i dissuasiva, s’ha fet controls en carreteres locals per inspeccionar vehicles, controls coordinats amb Policies Locals i Mossos d’Esquadra per inspeccionar les màquines recol·lectores durant la collita i el compliment de la neteja obligatòria per evitar transport de possibles cargols.
 
Així mateix, s’han realitzat més de 350 inspeccions de pesca recreativa en el Delta Dret i riu Ebre fins al pantà de Riba-roja durant el 2014 per informar els pescadors sobre les conseqüències de l’ús del cargol poma com a esquer; també s’ha fet seguiment dels dos marges del riu i alhora s’han inspeccionat les botigues d’aquariofília per informar i comprovar la no comercialització d’aquesta espècie invasora.
 
Finalment, també es van inspeccionar 23 establiments de venda de fitosanitaris per informar i detectar la comercialització de possibles productes no legals per a la lluita contra el cargol poma, i en la mateixa línia s’han fet inspeccions a camp per comprovar-ho durant l’aplicació dels tractaments.
 
Es recorda que els ciutadans que detectin la presència de cargols poma fora del Delta Esquerre o activitats de manipulació, tinença o comercialització poden informar al telèfon 93 574 00 36 del Cos d’Agents Rurals d’Agricultura, obert les 24 hores tots els dies de l’any.

4  

Fitxers adjunts

f1

f1
PNG | 753

f2

f2
JPG | 1118

f3

f3
JPG | 264

f4

f4
JPG | 2433

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia