• El cap de l’Executiu ha inaugurat la remodelació i ampliació de l’escola Mossèn Ton Clavé de Vila-sana, al Pla d’Urgell, i de l’Ajuntament de Penelles, a la Noguera
El president i la consellera Rigau a Vila-sana. Autor: Jordi Bedmar
El president i la consellera Rigau a Vila-sana. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat aquesta tarda en valor el paper fonamental que tenen les escoles rurals del país perquè “als pobles de Catalunya hi segueixi havent vida, persones i un bon futur”. “Les 278 escoles rurals que tenim són les que fan possible que moltes persones es puguin quedar a viure a les petites poblacions i ens ajuden a tenir una Catalunya amb gent i no amb cases buides”, ha assegurat el president.
 
En el moment en què Catalunya va recuperar part del seu autogovern, als anys 80, el cap de l’Executiu ha subratllat que “es va alertar que l’escola rural no es podia perdre” i ha destacat que, “gràcies a una llarga feina dels darrers 25-30 anys”, avui les 278 escoles rurals i les 88 zones escolars rurals que existeixen “són pulmons que han fet possible que el país respirés i que els pobles no quedessin buits”. Un fet que ha remarcat que cal que tinguin present tots els catalans i catalanes, també els que viuen a les grans ciutats, perquè “un país que vol construir un futur conjuntament és un país que ha d’estar atent a totes les seves realitats”.
 
Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules des de Vila-sana, al Pla d’Urgell, on ha inaugurat la reforma i ampliació de l’escola Mossèn Ton Clavé, acompanyat de l’alcalde, Joan Ramon Sangrà; de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
 
Després de les obres, aquesta escola rural, que compta amb 66 alumnes, ha ampliat la seva superfície en 359 metres quadrats, i arriba a una superfície total de 738. En l’equipament preexistent s’han adequat els espais i s’ha habilitat la connexió amb el nou edifici, on s’han ubicat dues aules d’ensenyament infantil, la sala polivalent i una petita cuina. El Govern ha destinat 876.057 euros a la remodelació i ampliació de l’escola.
 
El president ha assenyalat que, al costat del Programa d’atenció a l’escola rural, part de l’èxit dels centres rurals es deu a “la immensa, boníssima i molt valuosa tasca que feu els mestres que ensenyeu en aquestes escoles”, i ha afegit que una de les grans recompenses que poden rebre per aquesta feina és precisament “la inversió en aquestes escoles perquè pugueu desenvolupar la vostra feina en millors condicions”.
 
“L’escola ajuda que hi hagi una millor formació per als infants, que són els que hauran de succeir-nos i acabar construint la Catalunya d’aquest segle XXI”, ha dit Mas, que ha assegurat que si els pobles tenen avui futur és perquè “han aconseguit un bon nivell d’equipaments i escoles” que garanteix a les famílies que aposten per viure-hi que “els seus fills tindran una bona atenció i formació”.
 
El CEIP Mossèn Ton Clavé forma part de la Zona Escolar Rural (ZER) Vent Seré, juntament amb l’Escola L’Estel de Castellnou de Seana, situades a la comarca del Pla d’Urgell. El model català actual d’escola rural es va iniciar a Lleida a principis dels anys 80, com l’escola de poble que dóna i manté la vida en el territori i que permet prestar una atenció gairebé personalitzada de l’alumnat. El Govern valora molt positivament aquest model i l’ha volgut preservar de manera especial, malgrat les restriccions pressupostàries.
 
La visita del president a Vila-sana s’ha iniciat a l’Ajuntament, on s’ha trobat amb membres del consistori i ha signat en el llibre d’honor.
 
 
Visita a Penelles
 
Després de visitar Vila-Sana, el president s’ha desplaçat al municipi de Penelles, a la Noguera, en la que ha estat la primera visita oficial d’un president de la Generalitat al poble des del restabliment de la institució.
 
El cap de l’Executiu ha fet un breu recorregut pel centre de Penelles, acompanyat de l’alcalde, Eloi Bergós, i ha inaugurat les noves instal·lacions de l’Ajuntament, que ha passat a ocupar també les instal·lacions de l’antiga escola, que va ser traslladada a un nou edifici l’any 2006.
 
La remodelació, que ha comptat amb el suport de la Generalitat, a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), ha servit per millorar les dependències municipals i també per restaurar una antiga aula que s’ha adaptat com a sala de plens.
 
En els parlaments inaugurals, el president s’ha mostrat confiat que des de la nova casa consistorial Penelles “ajudarà a viure millor als seus habitants”, però també “a construir la Catalunya del futur, que volem que sigui un país creatiu, dinàmic, just, que s’ocupi de les persones i, al mateix temps, lliure dins de l’Europa dels pobles avui”.
 
El cap de l’Executiu també ha volgut agrair “la feina diària i moltes vegades anònima” de tota la gent que treballa per fer realitat aquesta Catalunya millor, que “no la construeixen només les institucions, sinó moltes associacions i entitats del país, al costat de moltes persones individuals”.El vostre esforç no cau en un calaix foradat –ha subratllat-, sinó que va a parar al calaix de les bones esperances i la confiança que aquest país ha de tenir de cara al futur”.
 

2  

Imatges

Inauguració reforma i ampliació de l'escola de Vila-sana

Inauguració reforma i ampliació de l'escola de Vila-sana 1226

Visita al municipi de Penelles

Visita al municipi de Penelles 1112