El PADES de Ciutat Vella atén una mitjana de 200 pacients l’any que requereixen una atenció domiciliària experta per la gran complexitat de la seva situació de final de vida

La població de Ciutat Vella històricament ha tingut com a centres de referència per a l’atenció sociosanitària el Centre Fòrum, gestionat pel Consorci Parc de Salut Mar, i la Clínica Barceloneta, gestionada per Centres Blau Clínic.
 
La Clínica Barceloneta és un equipament molt antic, que, a causa de condicionants estructurals irresolubles, no reunia les condicions d’acreditació i qualitat necessàries actualment per a un centre d’internament sanitari. Per aquest motiu i per tal de millorar l’atenció i la confortabilitat dels malalts ingressats en aquella Clínica, es va elaborar un pla per millorar l’atenció sociosanitària.
 
El pla de millora preveia dues fases:
 
  • La primera fase es va desplegar l’any 2011 i va prioritzar la millora de la confortabilitat dels pacients amb cures pal·liatives amb necessitat d’ingrés. Va comportar la integració dels malalts de cures pal·liatives a l’Hospital de l’Esperança, centre gestionat pel Parc de Salut Mar, i amb una coordinació molt estreta amb l’Hospital del Mar i el Centre Sociosanitari Fòrum.
  • La segona fase es va desplegar al setembre de l’any 2014, amb la posada en funcionament del Centre Sociosanitari Isabel Roig. En aquesta fase, els malalts de llarga estada i mitjana estada (convalescència) de la Clínica Barceloneta es van traslladar al Centre Isabel Roig i al Centre Dolors Aleu, i Centres Blau Clínic manté la gestió de l’equipament.
L’hospital de dia per a pacients amb demències i malalts geriàtrics i l’equip PADES (programa d’atenció domiciliària, equip de suport), fins ara ubicats a la Clínica de la Barceloneta, també hi estan ubicats actualment i hi continuaran ubicats de forma indefinida.
 
El PADES és un equip especialista amb gran expertesa en atenció pal·liativa domiciliària de referència per al districte de Ciutat Vella i situat al barri de la Barcelona. Està integrat per professionals de medicina, d’infermeria i de treball social, i presta atenció domiciliària tots els dies de la setmana, inclosos els dissabtes, diumenges i festius. Atén la població amb necessitat d’atenció pal·liativa domiciliària de manera coordinada amb els equips d’atenció primària, l’hospital d’aguts i els centres sociosanitaris de referència.
 
El PADES de Ciutat Vella atén una mitjana de 200 pacients l’any, el 59% dels quals són malalts oncològics i la resta són pacients en altres situacions de final de vida per diverses malalties de gran complexitat. A més, és un dispositiu molt ben valorat pels pacients, familiars i professionals sanitaris.
 
La unitat de cures pal·liatives de l’Hospital de l’Esperança atén 370 altes l’any de pacients amb processos oncològics principalment dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí.
 
Actualment, els pacients amb necessitat d’internament a una unitat de llarga i mitjana estada sociosanitària del barri de la Barceloneta i el districte de Ciutat Vella tenen com a equipaments de referència el Centre Fòrum, Centre Dolors Aleu i Centre Isabel Roig. Pel que fa a l’atenció pal·liativa, compten per a l’internament amb la unitat especialitzada de l’Hospital de l’Esperança i amb l’equip especialitzat d’atenció domiciliària ubicat a la Clínica Barceloneta.