• El Departament de Cultura ha realitzat accions en tot el territori de parla catalana per impulsar enquestes sobre l’abast de l’ús del català, també com a mesura per fer front als atacs a la unitat de la llengua que s’han produït en els darrers anys a altres territoris on també es parla el català.
  • Fins ara, el Departament de Cultura ha establert convenis i acords per realitzar enquestes sobre l’ús de la llengua amb administracions i institucions d’Andorra, l’Alguer i la Franja de Ponent.
El Departament de Cultura i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat un conveni per elaborar l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la llengua catalana a les Illes Balears. La signatura del conveni s’emmarca en el projecte de conèixer la situació actual del català en tot el seu àmbit territorial.
 
El Departament de Cultura ha dut a terme diferents accions en tot el territori de de parla catalana per conèixer l’abast de l’ús del català, que permetrà també fer front als atacs a la unitat de la llengua produïts en els darrers anys a altres territoris de l’Estat espanyol on el català és llengua pròpia i oficial. Per aquest motiu, s’han establert convenis i acords per realitzar enquestes i estudis sociolingüístics amb administracions i institucions d’Andorra, l’Alguer i la Franja de Ponent. S’està treballant per signar també un acord que faciliti la realització de l’enquesta amb la Catalunya del nord.
 
L’enquesta realitzada a les Illes Balears segueix la metodologia i els criteris de la Direcció General de Política Lingüística que permeten harmonitzar les dades recollides i realitzar estudis comparatius amb edicions anteriors i posteriors. L’enquesta oferirà informació sobre els coneixements lingüístics dels residents a les Illes, sobre els usos lingüístics en diferents contextos i interlocutors i sobre la seva percepció de la situació social de la llengua.
 
En el conveni signat entre el Departament i la Universitat de les Illes Balears s’estableix el compromís d’intercanviar informació de manera ràpida i eficaç entre les dues institucions amb l’objectiu de:
  • Acordar les grans línies del projecte tècnic de recerca.
  • Elaborar la versió definitiva del qüestionari.
  • Impartir formació a l’equip d’enquestadors.
  • Realitzar coordinadament el seguiment i la supervisió de les fases de realització del treball de camp.
  • Acordar el pla de tabulació dels resultats sintètics.
  • Fer divulgació sobre l’enquesta i els seus objectius.
  • Acordar el pla de difusió i la comunicació dels resultats.

El Departament de Cultura fa efectiu aquest acord a través de la Direcció General de Política Lingüística, i la UIB participa en l’estudi a través del Servei Lingüístic, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i el Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB).
 
En els propers mesos es signarà un altre conveni on s’establiran les directrius per a l’explotació de les dades obtingudes amb l’enquesta.