En un 55% dels pacients amb hospitalització domiciliària s’ha aconseguit evitar ingressos a dispositius d’atenció intermèdia i en un 45% s’ha afavorit l’alta precoç
 
Els costos directes són inferiors que en l’hospitalització convencional
Un dels reptes de l’atenció als malalts fràgils i crònics complexos és el maneig de la discapacitat que afecta aquests pacients quan pateixen un problema de salut agut (mèdic, quirúrgic o ictus) de manera sobtada. Badalona Serveis Assistencials (BSA) ha implantat de forma pionera a Catalunya un nou dispositiu d’atenció, l’hospitalització domiciliària Integral (HDI), que permet en uns casos afavorir l’alta hospitalària precoç dels pacients crònics complexos d’edat avançada amb problemes aguts de salut i evitar el seu ingrés hospitalari.
 
La persona malalta és atesa a casa amb total seguretat i garanties i els resultats clínics que s’obtenen de la intervenció són similars, i en alguns aspectes millors, que els de l’hospitalització convencional, tot i que amb uns costos econòmics inferiors. En concret, l’HDI és un recurs alternatiu a l’hospitalització en dispositius d’atenció intermèdia (sociosanitària) que permet realitzar, a domicili, un abordatge integral dels pacients crònics d’edat avançada o molt avançada que afronten una situació de discapacitat derivada d’un procés agut de salut (per exemple perquè han patit un ictus, una fractura de fèmur o maluc, etc.). L’HDI atén aquestes persones des de la fase aguda a la postaguda, per tal d’aconseguir la seva estabilitat clínica i rehabilitació funcional.
 
Es tracta d’una adaptació multidisciplinària del model d’hospitalització a domicili convencional, en què participen professionals de medicina i infermeria geriàtrica, metges rehabilitadors, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i professionals de treball social. 
 
El projecte, que és una realitat des de 2008, s’ha desenvolupat gràcies a l'aliança del Servei de Geriatria i Cures Pal·liatives de BSA i l'empresa de rehabilitació domiciliària Corporación Fisiogestión, i es porta a terme a través del Servei d’Atenció Integral a Domicili de BSA.
 
Des de la seva posada en marxa fins a 2014, el dispositiu d’HDI ha atès 1.344 pacients. Aproximadament en el 55% dels casos l’activació de l’HDI ha permès evitar l’ingrés del pacient en un dispositiu d’atenció intermèdia (convalescència o llarga estada). En el 45% restant dels casos, gràcies a l’HDI els pacients han pogut rebre l’alta hospitalària de forma precoç per ser atesos en el seu domicili. Aquesta atenció a domicili és més confortable per al pacient i li evita possibles complicacions derivades de l’estada a un hospital.
 
Bons resultats clínics i econòmics  
   
Pel que fa als resultats clínics derivats de l’atenció mitjançant HDI en comparació amb els de l’hospitalització convencional, cal destacar que aquest dispositiu redueix el risc d’institucionalització (d’ingressar en una residència), de reingrés hospitalari i de caigudes, i agilitza la recuperació de la mobilitat i l’autonomia del pacient. En termes generals, l’estabilització clínica i la recuperació de l’estat funcional del pacient es produiria 15 dies abans mitjançant HDI, ja que l’entorn domiciliari facilita el restabliment.
 
Pel que fa a la vessant econòmica, els costos directes -de personal- per a qualsevol procés ortogeriàtric són inferiors en l’HDI (1.464 euros de mitjana) que en l’hospitalització en un dispositiu d’atenció intermèdia (3.657 euros de mitjana). En aquest sentit, per exemple, a BSA el costos directes de l’atenció a un pacient amb fractura de fèmur a la unitat de convalescència és de 4.524 euros, davant del 1.503 euros de cost de l’atenció al mateix pacient mitjançant HDI.
 
El dispositiu d’Hospitalització Domiciliària Integral de BSA presta servei a Badalona, Montgat, Tiana, Alella, Masnou, Ocata i Teià. Actualment s’està treballant per implantar de forma pilot l’HDI, en concret per a l’atenció al pacient d’ictus, en tres territoris més de Catalunya (Barcelona Litoral, Barcelona Nord i Vic). Aquest projecte d’extensió de l’HDI, en què professionals de BSA participen en qualitat d’assessors experts en el tema,  s’emmarca en el Pla director de malaltia vascular cerebral i compta amb el suport del Pla interdepartamental d’atenció social i sanitària.
 
Experiència innovadora 
Cal destacar que el model d’HDI implantat per BSA acaba d’obtenir la certificació, com a experiència innovadora, de l’Observatori d’Innovació en Gestió Sanitària a Catalunya. A més el projecte va resultar finalista en la IV Jornada del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, celebrada a Sitges el 28 de novembre de 2014.
 
Aquests dos darrers reconeixements se sumen al premi Vicent Mercader a la millor comunicació oral, obtingut l’any passat en el 56 Congrés de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia-20 Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, i el premi al millor pòster aconseguit en el 20 Congrés Mundial de Gerontologia i Geriatria, celebrat a Seül el 2013.
Badalona Serveis Assistencials és una organització sanitària municipal que té com a finalitat prestar serveis de salut i atenció a la dependència al Barcelonès Nord i el Baix Maresme. Amb 10 centres i més d’un miler de professionals dóna cobertura a una població de referència de 435.000 persones. L’Hospitalització Domiciliària Integral és un servei.
 
Un projecte emmarcat en el Pla de salut
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.