La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, han signat aquest migdia un acord de col·laboració per facilitar l’accés a la informació ambiental a través de la setantena d’oficines de Benestar Social i Família que hi ha distribuïdes per tot Catalunya. L’objectiu és incorporar la informació ambiental, entesa com una eina de millora de la qualitat de vida i el benestar social, com un servei més que es pot prestar als 755.000 usuaris anuals d’aquestes oficines.
 
D’aquesta manera, el personal de les oficines, que ha estat prèviament format per tècnics especialistes del Departament de Territori i Sostenibilitat, podrà informar les persones que es mostrin interessades a obtenir aquest tipus de dades, o bé adreçar-les als canals establerts per a continguts més complexes.
Altres vies d’accés a la informació són el web del Departament de Territori i Sostenibilitat, la Bústia del ciutadà, o formulari de consultes, queixes i suggeriments a través de l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT), el telèfon 012, o bé el Servei d’Informació Ambiental de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.
 
La Generalitat de Catalunya, a més de complir amb l’esperit de la Llei que regula els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient, que demana de manera implícita una actitud proactiva de les administracions en la difusió de la informació ambiental, es posa al capdavant en l’apropament d’aquesta informació al ciutadà. De fet, són obligacions de la Generalitat segons aquesta Llei:
 
·        Informar el públic de manera adequada sobre els drets que els atorga aquesta Llei així com de les vies per exercir aquests drets.
 
·        Facilitar informació per al seu correcte exercici, així com consell i assessorament.
 
·        Garantir que el seu personal assisteixi el públic quan intenti accedir a la informació ambiental.
  
·        Garantir el principi d’agilitat en la tramitació i resolució de les sol•licituds d’informació ambiental.
 
La informació ambiental engloba l'estat de l'aire, de l'aigua, del sòl, els paisatges i espais naturals, la diversitat biològica, les substàncies contaminants, les energies renovables, el soroll, els residus, les emissions o els abocaments al medi, entre d’altres.
 
Les primeres oficines de Benestar Social i Família es van posar en funcionament fa més de 30 anys amb la funció d’informar i orientar sobre totes les prestacions que facilita la Generalitat per promoure el benestar social. Paral·lelament, també es tramiten prestacions, ajudes i recursos en aquest àmbit, es col·labora amb campanyes de sensibilització cívica i de voluntariat, i es dóna suport a les iniciatives del teixit associatiu de Catalunya per afavorir el seu arrelament i el seu desenvolupament.
 
L’any passat les 70 oficines de Benestar Social i Família d’arreu del país van atendre un total de 755.795 visites, que van suposar 937.539 consultes i 343.230 registres.

1  

Fitxers adjunts

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila
JPG | 3315