Projecte Agents de Salut Comunitària Sallent
La salut de les persones depèn de la influència de molts factors, bona part dels quals són aliens al sistema sanitari. La salut i la malaltia no són resultat de l’atzar, sinó que estan fortament condicionades per les circumstàncies del néixer, créixer, viure, treballar i envellir, és a dir, dels determinats de la salut. Molts estudis d’àmbit internacional han pogut concloure que el 80% dels determinants de la salut no es troben dins del sistema sanitari.
 
En aquest context neix el projecte Agents de Salut Comunitària (ASACO) impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i l’Institut Català de la Salut, en el marc del Pla de Salut i del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP).
 
La gestació del projecte va començar l’any 2012 i té com a objectiu la creació de grups locals de Salut Comunitària de caire transversal, formats per professionals d’àmbits diferents i per representants d’entitats i ciutadans, als quals els uneix i els motiva la millora de la salut i el benestar del conjunt de la població.
 
Per començar a desenvolupar el projecte a la Regió Sanitària Catalunya Central es van seleccionar tres àrees: Sallent, Navàs i Manresa, on professionals i ciutadans d’aquestes àrees s’han format conjuntament en salut comunitària. D’aquesta manera poden iniciar un procés per millorar la salut i el benestar de la seva comunitat.
 
A data d’avui, al municipi de Sallent el grup de salut comunitària està plenament consolidat. Han recollit informació sobre les principals necessitats en salut, així com els recursos i actius que hi ha el municipi. Dijous passat el grup va celebrar una jornada per escollir aquella necessitat de salut que preocupa als ciutadans, que és la solitud en l’envelliment. A partir d’aquí, caldrà entre tots dissenyar accions i actuacions que posin en valor actius de salut que té el municipi per millorar la salut i el benestar d’aquest col·lectiu.
 
Més informació: