Salut

L'activitat de l'atenció primària i de les urgències hospitalàries es manté estable durant l'epidèmia de grip

query_builder   12 febrer 2015 18:51

event_note Nota de premsa

L'activitat de l'atenció primària i de les urgències hospitalàries es manté estable durant l'epidèmia de grip

Els casos de grip han augmentat fins als 346 per cada 100.000 habitants
 
Els centres sanitaris estan assumint adequadament l’increment de la demanda que es va produint durant aquestes setmanes
Aquesta ha estat la tercera setmana des de que es va declarar l’epidèmia de grip i l’augment dels casos continua mostrant una evolució normal per l’època de l’any. Durant aquesta darrera setmana s’ha arribat als 346 casos per cada 100.000 habitants (240 la setmana passada), segons el que s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 12 hospitals sentinella i 41 centres d’atenció primària (CAP) distribuïts arreu del país. Les taxes d’incidència mostren un increment en tots els grups d’edat, si bé continua destacant el grup d’entre 5 i 14 anys. Aquestes dades indiquen que l’activitat gripal està arribant al pic epidèmic d’aquesta temporada.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.
 
Activitat als centres sanitaris
 
Durant la darrera setmana els professionals de la xarxa pública han atès un total de 64.307 urgències hospitalàries, una xifra lleugerament superior a la de la setmana passada (1,4%). El nombre d’urgències ingressades ha estat de 6.625, pràcticament les mateixes que la setmana anterior.
 
Els hospitals infantils, si comparem amb la setmana anterior, també han incrementat l’activitat de les urgències ateses (3.898 que representa un increment del 3,3%) tot i que les urgències ingressades han disminuït un 2,9% (367 ingressos).
 
L’activitat dels CAP i l’activitat domiciliària ha augmentat aquesta darrera setmana, sobretot pel que fa les visites a domicilis. Així doncs, s’han registrat 761.883 visites als CAP i 27.426 visites als domicilis, que suposen un augment del 3,3% i del 7,3% respectivament. Pel que fa als centres d’atenció continuada, les visites han augmentat fins a 45.225 (augment del 5,8%) i les visites domiciliàries d’aquests centres fins a 2.989 (augment del 3,9%).
 
Aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 29.815 casos. D’aquests, 2.323 han requerit enviar un metge a domicili.
 
Durant la darrera setmana s’han notificat 33 casos greus ingressats als hospitals sentinella. Des de l’inici de la temporada s’han registrat 116 casos greus confirmats de grip. El 94% d’aquests pacients presentava algun factor de risc i el 65% no estava vacunat.
 
El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en determinats moments, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.
 
Mesures de prevenció
 
La millor manera de protegir de la grip, reduir-ne les complicacions i evitar-ne la propagació és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l'acció més eficaç per protegir-se’n i protegir-ne els altres.
 
Mesures higièniques relatives a les persones
 
 • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
 • Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos).
 • Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
 • Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

 

Mesures higièniques relatives als espais
 
 • Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.
 • Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que els alumnes utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d'ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.).
 • A les llars d'infants, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.
 • Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit i
 • Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.

 

Com s'han de cuidar els que tenen grip
 
Es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:
 
 • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
 • No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
 • Descanseu i feu repòs.
 • No deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
 • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
 • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
 • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d'haver tossit o esternudat.
 • Quedeu-vos a casa, si creieu que esteu malalts i truqueu al 061 CatSalut Respon.
 
Per més informació:
 
Canal Grip del Canal Salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia