Infografia en PDF
El 2014 hi havia 14 intervencions quirúrgiques garantides i, enguany, el Departament de Salut amplia a 27 aquest tipus d’operacions. Amb la nova regulació, el Govern millora l’accessibilitat a les intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques, consultes d’atenció especialitzada i d’atenció primària, fixant els terminis màxims a partir de la indicació clínica.
 
S’estableixen temps de garantia per a: 22 grups d’intervencions oncològiques a 45 dies, dues operacions de cirurgia cardíaca a 3 mesos; i tres operacions que generen una elevada discapacitat (genoll, maluc i cataractes) a 6 mesos.
 
També es marca un temps de referència garantia i mètode de priorització, segons sota criteri mèdic i social, per a la resta d’intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a l’especialista. D’aquesta manera, tota la resta d’operacions és, de màxim, un any; les proves diagnòstiques, entre 1 i 3 mesos; i la visita a l’especialista, també entre 1 i 3 mesos. Igualment, es fixa en 48 hores, com a màxim, perquè el metge o metgessa de capçalera doni visita.
 
El Departament de Salut establirà els mecanismes adients per seguir el grau de compliment dels terminis de referència. Així ho han explicat aquesta setmana el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa; el subdirector del CatSalut, Francesc Brosa; el director de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga; i el gerent d’Atenció Ciutadana, Joan Lluís Piqué, durant la roda de premsa per presentar les dades de les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques a desembre del 2014.
 
En xifres, durant l’any passat, es van realitzar més de 166.000 intervencions quirúrgiques garantides, 15.000 més que les realitzades el 2013 i gairebé 5.000 més que el 2010. Dels 23.800 pacients que al final de 2013 portaven més de 6 mesos d’espera, s’ha passat a poc més de 3.600 i, respecte el 2010, la reducció d’aquest tipus de pacients ha estat de més del 69%. Ara, el 93% ja espera menys de 6 mesos.
 
En cirurgia oncològica, tots els temps mitjos de les intervencions es troben per sota dels 45 dies. Així mateix, en cirurgia cardíaca (valvular o coronària), en un any, s’ha reduït un 58% els pacients pendents d’intervenció, amb temps d’espera inferiors als 3 mesos, disminuint aquest període en un 70%.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 159