Salut

Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a Osona

query_builder   13 febrer 2015 14:24

event_note Nota de premsa

Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a Osona

En els propers dos anys es convidarà a participar en el Programa 36.289 homes i dones d’entre 50 i 69 anys de la comarca d’Osona
Ja s’han començat a enviar les cartes convidant les persones d’entre 50 i 69 anys a participar en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) a la comarca d’Osona.
 
La població diana, és a dir, tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l’any en curs, rebran una carta a casa en la qual s’explica el Programa i s’informa de com participar-hi. S’ha enviat la primera tramesa de cartes a veïns dels municipis que formen part de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Vic. Més endavant es farà un segon enviament de cartes de recordatori a totes les persones que no hagin contestat al cap de dues setmanes.
 
Les persones que hagin rebut la carta d’invitació hauran d’anar a una oficina de farmàcia adherida al Programa. La persona interessada haurà de lliurar a la farmàcia la carta rebuda, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un equip per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. Les farmàcies que participen en el Programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori. El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.
 
Si els resultats són negatius, els participants rebran una carta en què se'ls informarà d’aquest resultat. Si els resultats són positius, seran citats per a una visita a la unitat d’endoscòpies de l’Hospital Universitari de Vic, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir, que s’inicia amb una colonoscòpia diagnòstica. Segons els resultats d’aquest estudi, s’indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el Programa al cap de dos anys si el risc és baix, fer una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.
 
Aquest Programa, emmarcat en el marc del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 per potenciar els aspectes preventius, està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. L’organització ha implicat la coordinació dels Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, l’atenció primària, la Unitat d’Endoscòpies de l’Hospital Universitari de Vic i l’Oficina Tècnica de Cribratge, tot plegat amb el suport del CatSalut. El Rotary Club de Vic-Osona i l’Associació d’Osona Contra el Càncer col·laboren econòmicament en el desplegament d’aquest Programa.
 
En total es convidarà a participar-hi 36.289 persones d’entre 50 i 69 anys. Un 6% dels participants en el Programa solen tenir resultats positius que cal estudiar. El desplegament comença ara als municipis de Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer, Gurb i Muntanyola, amb 10.472 persones de població diana.
 
Al llarg de dos anys s’anirà desplegant a totes les ABS de la comarca d’Osona i, un cop s’hagi implantat a totes les ABS, es tornarà a iniciar.
 
Organització del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte
 
Aquest Programa és únic per a tot Catalunya però s’ofereix i es gestiona de manera descentralitzada.
 
El Programa s’organitza en:
 
- Oficines territorials de cribratge, que, en el cas de la Regió Sanitària Catalunya Central és el Consorci Sanitari de Vic qui s’encarrega de la gestió, el seguiment i l’avaluació del cribratge al territori: la gestió de les invitacions, la coordinació del lliurament, la recollida i el processament de les proves de cribratge, la coordinació amb les unitats d’endoscòpia i el seguiment de l’activitat i el control de qualitat del procés de cribratge.
 
-Unitats d’endoscòpia de cribratge, en el marc del Servei Únic de Digestologia de l’Aliança Estratègica dels hospitals de Vic-Olot-Campdevànol, la Unitat de Digestologia de l’Hospital Universitari de Vic.
 
- Les farmàcies, que actuen com a agent de salut, donant informació, fent el lliurament de l’equip, supervisant la conservació i l’enviament de la mostra al laboratori.
 
- L’equip d’atenció primària i els professionals de l’atenció especialitzada extrahospitalària, a més fels farmacèutics, tenen un paper important en el programa en el vessant de la informació i consell sobre el Programa i la detecció precoç i la participació en el circuit del Programa.
 
- Oficina de Cribratge de Catalunya, té per funcions definir i garantir l’aplicació dels criteris comuns d’organització, de qualitat, d’avaluació i coordinar les oficines territorials de cribratge.
 
El càncer de còlon i recte
 
A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous, de càncer de còlon i recte, i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions per any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.
 
La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.
 
Com que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoris.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia