• El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha donat a conèixer que el 2014 la Xarxa Catalunya Emprèn va atendre gairebé 35.000 emprenedors i va donar suport a la creació de 4.500 empreses.
  • Puig també ha explicat que les 48 empreses emergents que han format part de les acceleradores Start-up Catalonia han incrementat a nivell agregat un 47% la facturació, un 137% les exportacions i creat 59 llocs de treball.
  • A finals de febrer començaran les activitats del Pla Esprint, un nou programa d'acceleració d'empreses emergents que volen obrir nous mercats.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha donat a conèixer aquest matí que el Catalunya Emprèn ha atès el 2014 gairebé 35.000 emprenedors i ha donat suport a la creació de 4.500 empreses. Impulsat a través d’ACCIÓ i la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, el Catalunya Emprèn té l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa, activant les capacitats del país per crear noves empreses i generar ocupació.
 
Puig ho ha explicat durant una jornada de treball amb les 160 entitats de tot Catalunya que formen part de la Xarxa Catalunya Emprèn. Aquestes entitats -administracions locals, col·legis professionals, gremis, escoles de negoci, universitats i cambres de comerç- ofereixen informació, orientació, assessorament i formació. A la jornada també hi han participat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director del Catalunya Emprèn, Pere Condom.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació ha destacat que “Catalunya és un país d’emprenedors: aquest concepte forma part de la nostra idiosincràsia”. Puig ha subratllat que “el fet que a casa nostra tinguem aquesta ebullició d’emprenedoria obeeix a la tradició, la necessitat, l’aposta per la innovació i l’efecte tractor de les tecnologies. Tot això ofereix noves oportunitats a Catalunya, com s’està veient en alguns camps, on grans iniciatives emprenedores han evolucionat i avui són referents”.
 
Felip Puig ha explicat que “el programa Catalunya Emprèn ha anat desplegant mecanismes de coordinació, de visió transversal, i posant en joc recursos i instruments que ens han permès atendre emprenedors de tot el país”.
 
Una de les iniciatives del Catalunya Emprèn és el Pla Embarca d’Start-up Catalonia, que es desenvolupa a les 7 acceleradores de la Generalitat que hi ha al territori i que té per objectiu consolidar el creixement d’empreses emergents de menys de cinc anys. Felip Puig ha presentat els resultats de l’evolució de les 48 companyies que han format part aquest 2014 de les acceleradores ubicades a Girona, Baix Llobregat, Maresme i Sant Cugat del Vallès.
 
En total, a nivell agregat, aquestes 48 companyies de menys de cinc anys de vida han incrementat un 47% la facturació, un 137% les exportacions i han creat 59 llocs de treball. També han incrementat en 3 milions d’euros el seu finançament, dels quals 2 milions han estat en forma de capital.
 
A aquestes quatre acceleradores se li sumen les tres que van iniciar les seves activitats el passat mes de setembre i que acabaran a finals de març, l’evolució de les quals es coneixerà a finals del primer trimestre. Estan ubicades a Vic, Reus i Lleida i compten amb 42 empreses.

El Pla Esprint

D’altra banda, el conseller ha recordat que a finals de febrer començaran les activitats del Pla Esprint, un nou programa d'acceleració d’empreses que volen obrir nous mercats. L’objectiu és que a través d’un programa d’acompanyament intensiu de 8 mesos de durada 20 companyies catalanes cada any s’internacionalitzin i incrementin la seva facturació.
 
Enguany les empreses emergents que hi participaran són JPS Pintors 2012 (Anglesola), Optical Ilusions Designs (Reus), OnTrace Intelligent Video Analytics (Cerdanyola del Vallès), BV Medical Technologies (Les Franqueses del Vallès), VG Mobility Trade (Barcelona), Ecobam Europa (L’Ametlla del Vallès), Sabatis Software (Sant Vicenç dels Horts), Validated ID (Terrassa), Peestickers (Sant Boi del Llobregat), Padcelona (Barcelona), Boolino (Barcelona), HEMAV (Castelldefels), Nodo Ambar (Sabadell), iWOPI (Sabadell), ALBEDO Telecom (Barcelona), Makelean (Barcelona), Pangealand (Barcelona), Atlantis IT (Barcelona), Call2World (Barcelona) i Innoquant (Barcelona).
 
 
El Catalunya Emprèn, un programa transversal per fomentar l’emprenedoria i l’economia productiva

El Catalunya Emprèn inclou tot un seguit de mesures enfocades al foment de l’emprenedoria i l’economia productiva. Així, a més de les iniciatives ja esmentades, durant l’any 2014 se n’han impulsat d’altres:  
 
  • L’aracoop acaba l’any arribant a més de 6.500 beneficiaris. L’objectiu d’aquest programa, impulsat pel Govern amb la participació de la Confederació i les Federacions de Cooperatives i la col·laboració de més 80 entitats públiques i privades, és fomentar la creació i el creixement d’empreses de l’economia social i cooperativa. Així, la primera edició d’aracoop ha realitzat activitats de difusió de l’economia social, formació directiva, acompanyament a la internacionalització i assessorament per l’emprenedoria cooperativa i el creixement. S’han iniciat prop de 200 nous projectes empresarials, 150 empreses han rebut assessorament al creixement i la viabilitat, 110 persones directives han realitzat formació especialitzada, i més de 3.000 estudiants han realitzat accions de coneixement i aprenentatge en economia social i cooperativa en més de 120 escoles i 18 facultats.
 
Hi han participat més de 6.530 persones beneficiàries i s’han realitzat 361 activitats presencials i 68 productes en tot el territori. Aquest balanç positiu, de fet, ha implicat que recentment el Departament d’Empresa i Ocupació decidís destinar prop d’un milió d’euros a la posada en marxa d’una segona edició del mateix. Enguany el programa treballarà per ampliar i actualitzar el posicionament i la presència social de les empreses d’economia social i cooperativa; afavorir-ne la creació; i enfortir-ne la viabilitat i la sostenibilitat.
 
  • El programa @emprensocial segueix donant suport a 90 projectes. El programa marc de l’Emprenedoria Social a Catalunya dóna suport, des del 2010, a la viabilitat de 90 projectes en aquest àmbit. Durant el 2014, en el marc d’aquest programa s’ha actualitzat el mapa d’actors de l’emprenedoria social del país, identificant les 92 entitats i institucions que presten serveis a Catalunya en matèria d'emprenedoria social. A més a més també s’ha editat una publicació electrònica de ‘Bones pràctiques de l’emprenedoria social a Catalunya’, per posar en valor casos d’èxit especialment destacables.
 
  • 362 autònoms s’han beneficiat del programa Consolida’t. Amb aquest programa es busca impulsar les polítiques actives que afavoreixen el manteniment de les persones treballadores autònomes en el mercat de treball, possibilitant al mateix temps el creixement i la competitivitat dels seus negocis. En aquest sentit, durant l’any 2014 s’han destinat 410.000 euros que han beneficiat un total de 362 participants emmarcats en 7 projectes. De cara el 2015, la previsió és doblar aquests indicadors i, amb una dotació pressupostària de més de 915.000 euros, es preveu impulsar 14 projectes arribant a una previsió de 558 beneficiaris.
 
Una nova eina pels emprenedors: #ServeisPerEmprendre
El director del Catalunya Emprèn, Pere Condom, ha presentat una nova eina pels emprenedors, el mapa #ServeisPerEmprendre. Es tracta d’un portal que aglutina tota la informació essencial per als emprenedors, oferint informació de 316 entitats públiques i privades de tot el territori i de 1.800 serveis (http://catempren.gencat.cat/serveis-per-emprendre).
 
D’aquesta manera, la pagina web permet que l’usuari conegui quins serveis s’ofereixen a tot el país i a través de quin agent hi poden accedir. Els emprenedors poden buscar per municipi, comarca o província i descobrir qui els pot assessorar, ajudar a gestionar tràmits, on poden formar-se, accedir a ajuts, avals i préstecs, fer treball en xarxa, consultar una borsa de professionals, informar-se sobre vivers i incubadores d’empreses o presentar-se a premis i assistir a actes, entre d’altres.
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Puig durant la presentació del balanç Catalunya Emprèn

El conseller Puig durant la presentació del balanç Catalunya Emprèn
JPG | 3633