·         Catalunya Ciutat(s) barreja l’art i l’urbanisme a través d’obres en diferents suports tècnics d’artistes com Perejaume, Marcel·lí Antúnez o Joan Fontcuberta, entre d’altres
 
·         La mostra, que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona fins el proper 26 d’abril, recorre el desplegament del fet urbà a Catalunya des del Noucentisme
 
Demà dimarts, a les 19 hores, tindrà lloc la tercera sessió del cicle de debats emmarcats en l’exposició Catalunya Ciutat(s), organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, que es dedicarà a explorar Els espais de la vida quotidiana. Cultura, art, hàbitat i lloc. El col·loqui tindrà lloc a l’Ars Santa Mònica de Barcelona.
 
La conferència inaugural de la jornada anirà a càrrec de Marcel·lí Antúnez, una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica. Al llarg dels seus 30 anys de trajectòria ha desenvolupat un univers visual basat en una reflexió sobre sistemes de producció artística, el que ell denomina Sistematurgia, amb una iconografia particular i pròpia. Ha realitzat instal·lacions i performances a museus, galeries, teatres i espais no convencionals en més de 35 països.
 
Durant la seva conferència, Antúnez repassarà alguns dels seus invents que conformen la Sistematurgia, és a dir la dramaturgia dels sistemes computacionals. Aquesta metodologia i els dispositus citats poden servir com model per entendre i donar major extensió a la realitat dominada per Internet al segle XXI i les consequències d'aquesta plataforma en el temps, les persones i l'espai on habiten: les ciutats.
 
 
L’acompanyaran en la taula rodona posterior Federico López Silvestre,  professor d’Història de l’Art i Història de les Idees Estètiques a la Universitat de Santiago de Compostela; Xavier Monteys, catedràtic de projectes arquitectònics a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, i Toni Sala, escriptor i professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra
 
 
Radiografia del territori des del Noucentisme
 
Catalunya Ciutat(s), que es veure pot veure al Museu Marítim de Barcelona fins el 26 d’abril, recorre el desplegament de la complexitat humana, urbana i paisatgística de Catalunya des del Noucentisme, tot reflexionant sobre els reptes actuals i abordant els nous paradigmes de futur.
 
Així, barreja l’art, l’urbanisme i el paisatgisme a través d’obres en diferents suports tècnics d’artistes i arquitectes com Perejaume, RCR, Marcel·lí Antúnez, Olga Felip Arquitectes o Joan Fontcuberta, entre d’altres.
 
L'exposició s'emmarca en la celebració del centenari de la creació de la Mancomunitat, que representa posar la cultura a l’eix de la construcció del país i l'inici dels estudis territorials al Principat.
 
Partint d’aquesta base de la modernitat, la mostra fa una radiografia de l’estat actual del territori des del punt de vista de la percepció de les persones sobre el seu entorn, sobre el paisatge que s’ha codificat, sobre l’estructura de ciutats i les infraestructures, n’aborda els reptes actuals i esbossa el nou paradigma que s’endevina pel futur, centrat en una nova relació entre la persona i el seu entorn, entre el fet urbà i el rural.
 
Cicle de debats
 
Al debat d’avui li seguiran dues jornades més, cadascuna centrada en una de les vessants de la mostra i amb la participació d’especialistes en les respectives àrees temàtiques:
 
 
•          L’arquitectura com a territori de la història
principis de març al COAC.
 
•          Nous mapes, noves arquitectures, nous imaginaris
el 31 de març al CCCB.
 
D’altra banda, el 23 d’abril es presentarà també el catàleg de Catalunya Ciutat(s), que recollirà el contingut de tots els col·loquis.
 
A més del cicle de debats, també ofereix activitats educatives gratuïtes adreçades a escolars de primària, secundària i batxillerat. Tots aquests continguts s'aglutinen a través de la pàgina web creada per a l'ocasió: www.catalunyaciutats.cat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 795