Signatura del conveni de col¡€laboraciš® entre el Departament de Salut i la Federaciš® Catalana de Bancs dels Aliments
El Departament de Salut i la Fundació Banc dels Aliments treballen per la promoció de la seguretat alimentària, la distribució d’aliments entre les persones en risc d’exclusió socials i contra el malbaratament d’aliments. Aquest objectiu compartit ha estat recollit aquest matí en el Conveni de col·laboració signat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i el president de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Joan Ramon Saura.
 
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, treballa des de fa temps en la lluita contra el malbaratament d’aliments mitjançant l’impuls, entre d’altres, de les iniciatives següents: elaboració de la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista, de material didàctic amb consells per reduir el malbaratament d’aliments a les llars així com d’informació sobre les dates de consum preferent i les dates de caducitat per evitar llençar aliments en bon estat; i, a més, organització de jornades de formació en seguretat alimentària adreçades al voluntariat d’entitats benèfiques.
 
La Federació Catalana de Banc dels Aliments representa els quatre bancs dels aliments de Catalunya, entitats sense ànim de lucre, dedicades bàsicament a distribuir aliments de forma gratuïta, que reben aliments d’empreses alimentàries i del fons de la Unió Europea (UE) i que, a més, organitzen grans recaptes populars i xarxes de recollida de supermercats de proximitat.
 
L’objectiu d’aquest Conveni és la col·laboració entre el Departament de Salut i la Federació Catalana de Bancs dels Aliments per tal de:
 
  • Promoure l’educació i el coneixement en matèria de seguretat alimentària dins de les empreses, especialment dels sectors de la restauració, la distribució i el comerç minorista, de les entitats socials que distribueixen aliments donats i de la ciutadania en general.
  • Millorar els coneixements en aquesta matèria del voluntariat dels bancs dels aliments operatius a Catalunya.
  • Fomentar que les empreses col·laborin en la donació d’aliments segurs i promoure la reducció del malbaratament d’aliments a les llars de forma segura.
 
Antecedents
 
El 13 de setembre de 2013, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va signar un conveni de col·laboració amb el Banc dels Aliments de Barcelona amb els mateixos objectius que el signat en aquesta ocasió amb la Federació.
 
Amb la signatura d’aquest nou Conveni s’amplien els acords a tots els bancs dels aliments de Catalunya: la Fundació Privada Banc dels Aliments de Barcelona, la Fundació Privada Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, l’Associació Banc dels Aliments de Lleida i la Fundació Privada Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona.
 
Dades d’interès
 
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura (FAO) estima que un terç de la producció mundial d’aliments es malgasta o es perd.¡¡Aquestes restes alimentàries comporten pèrdues de recursos naturals i impactes ambientals greus.
 
Segons la FAO, aproximadament una tercera part del menjar per a consum humà es llença (globalment 1.3 bilions de tones per any).
 
A la UE, cada any es llencen al voltant de 89 milions de tones d’aliments (sense comptar el sector primari), la qual cosa equival a 179 kg d’aliments per capita anuals.
 
A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments aprofitables l’any. El 58% d’aquest malbaratament es produeix a les llars; el 16%, als supermercats; el 12%, a la restauració; el 9%, a altres canals de comercialització d’aliments; el 4%, a institucions; i l’1%, als mercats. Per tant, cada any es malbaraten 34,9 kg per habitant, cosa que equival a 112 € per persona i any. Això equival a llençar el menjar de 25,5 dies. Amb aquest menjar es podrien nodrir a més de 500.000 persones durant un any.
 
Les dades de pobresa a Catalunya l’any 2013 fixen la taxa de risc de pobresa en un 19,8%. Cal destacar la taxa de risc de pobresa del 27,3% en la població infantil i juvenil, el col·lectiu amb més risc de pobresa.

4  

Fitxers adjunts

Signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i la Federació Catalana de Bancs dels Aliments

Signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i la Federació Catalana de Bancs dels Aliments
JPG | 5066

Tríptic amb els consells als consumidors per reduir el malbaratament d'aliments

Tríptic amb els consells als consumidors per reduir el malbaratament d'aliments
PDF | 330

Pòster amb informació sobre com no llençar aliments en bon estat

Pòster amb informació sobre com no llençar aliments en bon estat
PDF | 211

Guia de pràctiques correctes d'higiene per a l'aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista

Guia de pràctiques correctes d'higiene per a l'aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista
PDF | 2193