L’objectiu de la campanya "No facis com si res: Dóna la cara" és sensibilitzar la ciutadania envers les persones amb problemes de salut mental

El Govern col·labora amb el projecte Obertament amb el llançament de la campanya "No facis com si res: Dóna la cara", que pretén evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental i aconseguir canvis positius d’actituds i comportaments de la societat envers les persones amb malalties mentals. Els problemes de salut mental són una realitat creixent a totes les societats europees. A Catalunya, el 23,7% de les persones majors de 18 anys presentarà un trastorn mental al llarg de la seva vida.
 
Tot i ser un problema bastant comú, existeixen prejudicis i actituds discriminatòries que de vegades poden tenir efectes més nocius per a la persona afectada que la pròpia malaltia. Segons les últimes dades de l’ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16%) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d’altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ell a l’hora de donar-li una responsabilitat. Les campanyes de lluita contra l’estigma han demostrat uns resultats molt positius ja que un 20,4% de la població la recordava al cap de sis mesos i un 7,3% recordava espontàniament algun missatge. La població que la recordava tenia millor predisposició a relacionar-se amb persones amb trastorn mental que les que no van rebre el missatge.
 
L’estigma descoratja a les persones per demanar ajuda, retardant el tractament; provoca exclusió i aïllament social i genera barreres a la recuperació del projecte de vida en reduir les oportunitats de feina o d’educació. La combinació d’aquests factors pot incidir en una menor qualitat de vida, un increment de la utilització dels serveis i en uns nivells pobres de participació social i econòmica.
La campanya es pot consultar a http://donalacara.org
 
La lluita contra l’estigma, un dels objectius del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions
 
El Govern de la Generalitat, en la línia de la Unió Europea, i conjuntament amb les entitats del sector de la salut mental (persones afectades, famílies, proveïdors i professionals) ha inclòs la lluita contra l’estigma com a prioritat del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions en els propers anys.
 
Els objectius d’aquest pla són millorar l’atenció a la salut mental i la qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies; incorporar estratègies de promoció de la salut, prevenció de la malaltia, atenció i reinserció social i laboral, potenciant un treball conjunt i complementari dels serveis de salut, socials, educatius, laborals i de la justícia; afavorir la participació ciutadana i social de les persones amb problemes de salut mental i la disminució de les desigualtats socials d’aquest col·lectiu, i disposar d’un instrument de planificació i priorització de les polítiques públiques que s’han de desenvolupar des dels diferents departaments de la Generalitat per a l’atenció d’aquestes persones.
 
El Departament de Salut ha tingut un paper rellevant en el suport al desenvolupament del projecte d’Obertament i ha posat al seu abast instruments com l’Enquesta de Salut de Catalunya. A més el passat mes d’abril el Departament de Salut i el Consell Audiovisual de Catalunya van signar un conveni per elaborar unes recomanacions sobre temes relacionats amb les malalties mentals amb l’objectiu de promoure la lluita contra l’estigma associat aquestes malalties.
 
En aquest sentit, campanyes com la que s’inicia, són una eina molt valuosa per sensibilitzar la població sobre aquest aspecte de la nostra salut. Així mateix, planteja una solució senzilla i a l’abast de tothom: parlar-ne obertament i escoltar amb respecte i interès.

1  

Fitxers adjunts

Cartell de la campanya

Cartell de la campanya
PDF | 1603