• En la conferència que ha pronunciat a la Fundació Universitària del Bages, el cap de l’Executiu ha destacat el "sentit social" del sistema perquè "6 de cada 10 universitaris catalans d'avui són fills de famílies que no havien pogut anar a la universitat"
  • En la visita que ha fet a Manresa, també ha estat a les instal·lacions de l’empresa AUSA, dedicada al disseny, muntatge i comercialització de vehicles industrials
El president Mas, en un moment de la visita a l'empresa AUSA (foto: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la visita a l'empresa AUSA (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda des de Manresa que, “si Catalunya arriba a tenir un estat i pot retenir una part dels recursos que avui marxen”, en el camp universitari i també en l’Estat del benestar, “està perfectament al nostre abast seguir tenint una universitat pública, amb costos raonables i amb un programa de beques potent”.
 
El president ha fet aquesta afirmació des de la Fundació Universitària del Bages, on ha pronunciat una conferència convidat per l’Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori Gest!.
 
Responent a una pregunta que s’ha formulat durant el col·loqui, el cap de l’Executiu ha defensat que si el país arriba a ser independent, hi haurà moltes coses que “podrà millorar i que ara no pot gestionar”, ja que estan en mans de l’Estat espanyol.
 
Un d’aquests àmbits, ha destacat, és l’universitari. Artur Mas ha recordat que Catalunya ha aconseguit que les seves universitats “siguin millors, de molt llarg, que les de tot Espanya” des del punt de vista de rendiment acadèmic o de producció científica, i que cal tenir en compte que això s’ha fet “sota un model normatiu marcat per l’Estat que és igual per a totes les comunitats” i on “es castiga a aquell que ho fa bé, perquè s’iguala per baix i no per dalt”.
 
El president també ha assegurat que en una Catalunya independent “hi hauria un major volum de recursos que avui desapareixen” i que han obligat la Generalitat, per exemple, a augmentar les matrícules de forma significativa per “fer front a un sistema que estava tensionat i en risc de fallida” i a unes línies de crèdit tancades.
 
Una mesura, però, que el cap de l’Executiu ha destacat que ha anat acompanyada de la creació, per primera vegada, d’un programa de beques potent de manera autònoma.
 
“6 de cada 10 estudiants de les universitats catalanes d’avui són fills de famílies que no havien pogut anar a la universitat. Això vol dir que hem creat un sistema que té un sentit social”, ha subratllat.  
 
 
Els factors clau del procés polític
 
Un altre dels temes que han centrat el col·loqui ha estat el procés polític que viu actualment Catalunya. En aquest sentit, el president ha assegurat que la clau de l’èxit perquè Catalunya assoleixi el seu objectiu sobiranista depèn de tres factors que han de donar-se al mateix temps: “la capacitat de traduir políticament aquest moviment, tenir majories suficients a favor i les maneres com ho portem a terme”. “Si es fa així, val la pena intentar-ho”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat ha dit que Catalunya està fent el procés d’una manera que no té cap precedent, perquè s’allunya de les formes clàssiques com, fins ara, els territoris han aconseguit la seva independència: amb violència, perquè l’Estat al qual pertanyien ha deixat d’existir o bé de comú acord amb aquest Estat.
 
“Estem fent el camí, però el fem d’una manera que fins ara no ha existit, i això vol dir que hi ha molts actors internacionals que han d’acabar reconeixent i entenent que aquesta manera nostra ha de ser acceptable per a ells. I això vol dir picar pedra, que és el que estem fent”, ha argumentat Artur Mas.
 
Per últim, el cap del Govern ha defensat de nou la unitat política per poder assolir amb èxit l’objectiu que té el país i ha subratllat, dirigint-se a tota la classe política, que “el gran repte que tenim per davant és que tot allò que ens queda per fer ho fem el màxim de junts possible”.
 
 
El repte de connectar universitat i empresa
 
En la seva intervenció inicial, el president s’ha centrat en la idea que el “gran repte” que tenim per davant en el camp de la innovació “és traduir l’esforç que es fa en el camp universitari i en els centres de recerca en l’empresa, i, per tant, a crear valor afegit i llocs de treball més qualificats”.
 
Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha subratllat la importància de fusionar els dos llenguatges, el de la universitat i el de les empreses, tot i que ha remarcat que en els dos camps s’ha fet una evolució molt important en els darrers anys.
 
En l’àmbit de la recerca, Mas ha recordat que, en quinze anys, “hem aconseguit estar a l’avantguarda europea i, en alguns àmbits, ens tractem d’igual a igual amb els millors”. I, a nivell d’empresa, ha destacat que en els darrers 6 o 7 anys moltes companyies “han aprofitat per reinventar-se i avui són diferents i millors, perquè exporten més, a més països, i han millorat els seus processos”.
 
En el marc de la visita que aquesta tarda ha fet a Manresa, el president també ha estat a l’empresa AUSA, acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; l’alcalde de la població, Valentí Junyent, i el delegat de la Generalitat a la Catalunya Central, Juli Gendrau.
 
Després de mantenir una reunió amb el Comitè de Direcció, les autoritats han visitat les diferents línies de producció d’aquesta empresa familiar, dedicada a dissenyar, realitzar el muntatge i comercialitzar vehicles industrials compactes, especialment per a la construcció, municipalitats, la indústria i agricultura, entre altres sectors.
 
Fundada el 1956, actualment disposa de filials a França, Mèxic, el Brasil i els USA. Comercialitza els seus productes a més de 90 països a través de 450 distribuïdors en els cinc continents.

3  

Imatges

Visita a AUSA

Visita a AUSA 1706

Visita a AUSA

Visita a AUSA 2038

Conferència a la Fundació Universitària del Bages

Conferència a la Fundació Universitària del Bages 542