Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Catalunya comptarà amb un panell de tast oficial de vins

query_builder   17 febrer 2015 08:42

event_note Nota de premsa

Catalunya comptarà amb un panell de tast oficial de vins

Moment de la reunió celebrada ahir a Vilafranca del Penedès
Moment de la reunió celebrada ahir a Vilafranca del Penedès
Es tracta d’una eina pionera a nivell estatal i europeu dins el sector
 
S’inicia el reclutament dels candidats per formar part d’aquest panell
 
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està desenvolupant la creació d’un panell de tast oficial de vins de Catalunya que permetrà situar el vi català a l’avantguarda de la qualitat.
 
En aquest panell de tast, es tastarà els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes a través d’un procediment regulat i acreditat per l'ISO 17025, d’acord amb el que estableix la normativa europea sobre l’Organització Comuna del Mercat Vitivinícola. De moment, aquesta iniciativa compta amb el suport de les DO Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta, i la DOQ Priorat. Es tracta d’una eina pionera a nivell estatal i europeu dins del sector vitivinícola, ja que de moment no hi ha cap panell que englobi tots els vins d’una regió.
 
Un panell de tast de vins és una eina d’anàlisi al servei del sector vitivinícola. Té com a objectiu substituir un judici individual i subjectiu pel criteri mitjà d’un grup d’experts. El panell de tast de vins de Catalunya estarà format per un cap i 25 tastadors oficials procedents de les diferents zones productores.
 
Precisament ahir es va iniciar, a Vilafranca del Penedès, el reclutament dels candidats a formar part d’aquest panell entre els tastadors de les diferents DO catalanes i altres professionals del sector. Posteriorment, es durà a terme una selecció de candidats, amb una etapa de selecció preliminar, i finalment una selecció específica. Un cop feta la selecció es començarà amb l’entrenament.
 
Les funcions del panell són, principalment, analitzar organolèpticament els vins catalans, per tal d’elaborar un perfil descriptiu i oferir un criteri independent de valoració. Per tant, el panell de tast verifica les característiques organolèptiques dels vins catalans d’acord amb els requisits i les especificacions establerts a la normativa vigent.
 
Pel tal que les valoracions dels diferents tipus de vins siguin fiables, els tastadors estaran sotmesos a un rigorós programa d’entrenament i a un procés d’avaluació contínua. Tot el projecte comptarà amb l’assessorament de l’IRTA, ja que disposa d’un laboratori d’anàlisi sensorial que compta amb una dilatada experiència en l’assessorament, la formació i l’entrenament de panells de tast de diversos productes alimentaris.
 
El panell de tast oficial de vins de Catalunya estarà ubicat a Vilafranca del Penedès, a les dependències de l’INCAVI. Es preveu un termini de 13 mesos per a executar aquest projecte.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Imatges

Moment de la reunió celebrada ahir a Vilafranca del Penedès

Moment de la reunió celebrada ahir a Vilafranca del Penedès 2356

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia