Una vuitantena d’empreses catalanes dels sectors de l’oli d’oliva i el vi que participen en el  projecte europeu CoMeDPro ja han iniciat les activitats de diagnosi empresarial i durant els propers mesos rebran assessorament i formació per tal d’assolir els estàndards de qualitat necessaris per a adherir-se a la futura xarxa transnacional de comercialització entre els països que hi participen.
 
El projecte CoMeDPro, acrònim de “Common Mediterranean Development Project”, s’emmarca dins del programa europeu ENPI CBC Med, un programa de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions situades al llarg de les costes del Mediterrani. Aquest projecte, liderat per la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de Catalunya, té com a socis Israel i Sardenya (Itàlia). El seu pressupost és d’1.530.000 euros i el finança en un 90% la Unió Europea a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
 
A Catalunya l’objectiu del projecte és augmentar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses del sector de l’oli d’oliva verge extra i del vi en zones amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) mitjançant la promoció de la cultura de l’oli i del vi, del paisatge i el territori que defineixen aquests conreus.
 
La millora de la competitivitat passa necessàriament per una diagnosi prèvia de les empreses amb l’objectiu de conèixer quines són les seves necessitats i poder oferir-los, sense cap cost, un assessorament individualitzat juntament amb una formació específica en els àmbits econòmic-financer i de promoció (atenció a grups de visitants i venda directa, territori i producte, màrqueting, exportació, i vendes on-line).
 
També cal destacar que les activitats de formació estan obertes tant a les empreses adherides al projecte com a altres empreses i persones interessades que promocionen el patrimoni, el paisatge i la cultura de l’oli d’oliva i el vi (restaurants, comerços, allotjaments, agències de viatges, espais naturals i culturals, guies turístics, activitats esportives, etcètera). Els cursos s’impartiran a través de la xarxa d’Escoles Agràries del DAAM i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
 
Tota la informació del projecte es pot consultar a http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projecte-enpi-comedpro/
 
Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013
 
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L'objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, l’Estat espanyol, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia, i Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
 
La Unió Europea està formada per 28 estats membres que van decidir unir de forma progressiva els seus coneixements pràctics, els seus recursos i els seus destins. Conjuntament, durant un període d'ampliació de 50 anys, han construït una zona d'estabilitat, democràcia i desenvolupament sostenible mantenint alhora la diversitat cultural, la tolerància i les llibertats individuals. La UE té el compromís de compartir els seus èxits i valors amb països i persones més enllà de les seves fronteres.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 223