• Comunicació, legislació i jurisdicció són les temàtiques principals que es tractaran
  • La formació, dirigida a programadors municipals d’arts escèniques, consta de tres jornades
  • A la primera sessió hi han participat 25 programadors locals
El Departament de Cultura ha posat en marxa una formació específica adreçada a programadors municipals, en el marc del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM).
 
La xifra de municipis beneficiaris a l’SPEEM ha passat de 77 el 2013 a 168 el 2014 i globalment es gestionen 201 equipaments escènics i musicals. Això ha suposat un increment del 39% en el nombre d’espectacles programats a Catalunya el 2014.
 
Per continuar millorant les xifres del sector de les arts escèniques municipals, el Departament de Cultura ha creat aquesta formació. L’objectiu és oferir recursos i eines als programadors dels municipis de Catalunya per aconseguir una gestió més eficient dels espais escènics i musicals públics.
 
Al llarg de tres jornades es tractaran diferents temes que afecten la gestió i coordinació dels espais públics d’arts escèniques. Aquests aspectes són: el marc jurídic i legal en l’àmbit pressupostari i de contractació, la negociació de la programació, la comunicació i les estratègies de públics, legislació i obligacions dels espais pel que fa a proveïdors tècnics i de continguts.
 
La següent cita serà el proper dijous 19 de febrer on es parlarà de les  ‘Estratègies de gestió i comunicació en la programació’. En aquesta sessió es vol aprofundir en la gestió de la comunicació fent un èmfasi especial en aquelles estratègies de comunicació cultural que ofereixen recursos i tècniques per fer més efectiva la comunicació amb els usuaris i el públic. 
 
La darrera jornada tindrà lloc el dimecres 22 d’abril i la temàtica serà la ‘Legislació tècnica i específica dels espais escènics i musicals’. Es proporcionarà als programadors els coneixements dels àmbits d’aplicació i les obligacions dels espais per garantir el compliment de la legislació vigent, en consonància amb els proveïdors tècnics i de continguts.
 
La primera d’elles va tenir lloc el passat dijous 29 de gener a l’Arts Santa Mònica, on sota el títol ‘Marc Jurídic i legal’ es va debatre sobre quin és el marc jurídic i legal vigent dels espais escènic i musicals, en l’àmbit pressupostari i de contractació. També s’hi va aprofundir en els aspectes pràctics de la negociació de la programació d’arts escèniques i de música.
 
El Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) és una xarxa integrada per teatres i auditoris de tot el territori creada amb l’objectiu de consolidar l’activitat cultural als municipis catalans i de distribuir-la homogèniament, per tal de garantir el dret de la ciutadania d’accedir en condicions d’igualtat a la cultura que estableix l’article 22 de l’Estatut d’Autonomia.
 
Des de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura es dóna suport als diferents equipaments de tot el territori per tal de dur a terme actuacions en matèria de promoció i cooperació cultural, impulsar i recolzar l’activitat artística municipal i local, sobretot les programacions artístiques estables i els actes singulars d’interès supralocal i promoure l'accés i la diversificació del públic al conjunt d'activitats de difusió de les arts que es produeixen a Catalunya.