La titular de Benestar Social i Família ha destacat l’augment d’un milió d’euros respecte la convocatòria de l’any passat, un esforç que constata la  prioritat del Govern per a lluitar contra les situacions de vulnerabilitat
El Departament de Benestar Social i Família destinarà aquest 2015 3M€ a una convocatòria extraordinària de subvencions adreçada a entitats socials per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat, especialment les que tenen infants a càrrec, com va anunciar el president de la Generalitat, Artur Mas. Tal com ha explicat al consellera Neus Munté durant la sessió de control al Govern al Ple celebrat avui al Parlament, aquesta dotació suposa un increment d’1M€ respecte la quantitat fixada a la convocatòria de 2014.
 
En concret, es finançaran ajudes econòmiques i la prestació de serveis amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene personal, vestimenta, medicaments i altres productes per promoure la millora o preservació de la salut, així com les despeses de manteniment bàsic de la llar o altres de naturalesa similar.
 
La mesura s’emmarca en el Pla integral de suport a la família fins el 2016 que contempla entre els seus eixos donar suport a les famílies en situació de vulnerabilitat, així com en la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència que incorpora la prevenció com a mètode d’abordatge en les polítiques de protecció. També el Pacte per la Infància a Catalunya inclou entre d’altres objectius implementar polítiques preventives i proactives, de caràcter estructural i transversal, que garanteixin el desenvolupament de l’infant en el seu medi, en un entorn socioafectiu segur, capaç de cobrir les seves necessitats, que li faciliti l’accés a l’educació, a la salut, a l’habitatge i el capaciti per a la vida adulta en igualtat d’oportunitats.
 
La consellera ha recordat que la convocatòria de 2014 establia inicialment una quantitat de 2M€, una xifra que finalment va ser ampliada fins a 2’5M€. 72 entitats es van beneficiar l’any passat de la convocatòria, que va finançar 37 projectes vinculats a ajudes econòmiques i 43 iniciatives destinades a la prestació de serveis directes o indirectes.
 
La consellera Munté en la seva intervenció ha fet referència també al grau de compliment dels acords tancats en el Ple monogràfic sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats celebrat ara fa un any, que en aquest moment és del 69% de mesures finalitzades i un 31% en curs.
 
Munté ha destacat especialment les mesures destinades a les famílies vulnerables, que tenen a veure amb la cobertura de les necessitats bàsiques i accés al lleure dels seus fills i filles en els mesos d'estiu; a la cobertura del 100%, per primera vegada, de les beques menjador per a alumnes amb risc social; a l'increment pressupostari de la RMI i els programes d'ocupació que la complementen; a l'ampliació dels ajuts econòmics per al manteniment i accés a l'habitatge, i al suport a les entitats que treballen amb famílies en situació de vulnerabilitat. "Totes aquestes accions han vist incrementada la seva dotació pressupostària i la seva coordinació. I enguany continuarem en aquesta línea, com demostra aquesta nova convocatòria extraordinària de 3M€".
 
La consellera de Benestar Social i Família ha recordat també que "estem tirant endavant un Pla de lluita contra la pobresa, aglutinador de totes les accions de govern que tenen un mateix objectiu: reduir els índexs de pobresa i dotar d'oportunitats a les persones més vulnerables. En aquest sentit, disposem de consensos que són molt valuosos, i esperem sumar-ne més".