Pelegrí: "Els espais naturals són un actiu del país i de la seva biodiversitat i com a tal s'han de gestionar amb el territori, no contra el territori com han fet vostès"

 
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha posat en valor el Pla de Gestió dels espais naturals protegits que va aprovar ahir el Govern AMB l'objectiu de desenvolupar un nou model de gestió del patrimoni natural de Catalunya que sigui transversal, integrael territori i sostenible tant des del punt de vista ambiental com de l'econòmic i el social-territorial.

En resposta parlamentària a una pregunta oral plantejada pel grup d'ICV dins la sessió de control al Govern, Pelegrí ha defensat les polítiques i el model de gestió que impulsa el Govern de la Generalitat amb l'objectiu de donar valor als espais naturals protegits com a estructures de país necessàries per al manteniment i  conservació dels valors naturals i la biodiversitat del territori però també com a actius imprescindibles per a la seva dinamització i desenvolupament sostenible.

Pelegrí ha remarcat la importància de "gestionar" aquests espais amb i des del territori, per contraposició a com ho ha fet el govern anterior. "Vostès han gestionat contra el territori, amb una visió limitativa, i aquest no és el nostre model. Aquest Govern està desenvolupant aquest nou model tenint en compte el territori i prenent decisions escoltant totes les veus, començant per les dels òrgans rectors dels Parcs, on hi son representats totes les visions, agents i entitats com s'ha fet, per exemple, a les Illes Medes, en la implantació del nou model i la designació del nou director. I això s'ha fet participant des de baix fins a dalt, i són les propies entitats presentes en aquests òrgans de gestió que ens han manifestat que están absolutamentnd'acord amb el model de gestió".
 
El conseller ha exposat els 7 eixos estratègics del Pla de Gestió i ha destacat quant a estratègies i accions efectives per desplegar oportunitats socials i econòmiques del patrimoni natural que l'Acord de Govern el Pla de Gestió dels Espais Naturals de Protecció Especial, aprovat ahir inclou 50 línies d’actuació a realitzar fins el 2020, que té importants eixos estratègics dedicats justament a això. A totes aquestes actuacions, s’ha de sumar la dinamització de la gestió forestal sostenible, que realitzada acuradament, millora l’economia local, la resiliència dels boscos, la prevenció d’incendis i els índex de diversitat biològica.