• Les vendes a l’exterior han crescut el 2014 un 3,1% en termes interanuals, assolint els 60.194 milions d’euros, fet que suposa un nou rècord històric d’exportacions per quart any consecutiu.
 
  • També s’ha superat el nombre d’empreses catalanes exportadores regulars del 2013, arribant a les 15.946 (+8,6%).
 
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat que la Generalitat està estudiant obrir una nova oficina exterior de comerç i d’inversions a Panamà i transformar en oficines les antenes comercials i tecnològiques de Ghana i Tel Aviv.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat aquest dimecres al matí que les exportacions catalanes han batut el 2014 un nou rècord històric per quart any consecutiu, trencant el sostre dels 60.000 milions d’euros per primera vegada i assolint els 60.194 milions d’euros. Amb un creixement del 3,1%, aquest ha estat l’any que les empreses catalanes han venut més a l’exterior.
 
El conseller ha assegurat que “avui podem dir que per primera vegada a la història hem superat els 60.000 milions d’euros d’exportacions al món, i la impressió és que aquest 2015 continuem amb aquesta perspectiva creixent”. “La internacionalització forma part de l’ADN de l’economia catalana i és un motiu de l’esperança en el futur”, ha subratllat.
 
Segons Felip Puig, aquest creixement de les exportacions s’explica per ”l’esforç de les empreses, la indústria, els professionals, de la iniciativa privada. Des del Govern continuarem donant suport tant a la internacionalització i la innovació, els dos vectors fonamentals per garantir la competitivitat de la nostra economia”. En aquest sentit, ha anunciat que “en els propers mesos treballarem per fer créixer la xarxa de 34 oficines de comerç i d’inversions al món, transformant en oficines les antenes situades a Israel i Ghana i estudiant la possibilitat d’obrir una nova oficina a Panamà”.
 
El creixement del 3,1% de les exportacions catalanes és superior al de la mitjana de la zona euro (1,8%) i de la UE (1,3%), així com al de països de referència com França (-0,2%), Itàlia (2,0%) i Regne Unit (-11,1%). Per sectors, segons el Ministeri d’Economia i Competitivitat, destaca el creixement de les exportacions catalanes d’automòbils (6,8%), química (3,5%) i béns d’equip (2,5%).
 
Així, Felip Puig ha destacat que es tracta “d’un creixement molt per sobre dels principals països de de l’economia europea, situant Catalunya al capdavant de l’esforç en internacionalització i d’obertura de mercats i, per tant, de creació de riquesa, llocs de treball i, en definitiva, de recuperació de la nostra economia”.
 
D’altra banda, el 2014 també s’ha registrat el major nombre d’empreses catalanes exportadores regulars de la història. S’ha arribat a les 15.946 companyies, fet que suposa un augment del 8,6% en relació al 2013. Les exportadores regulars són empreses que han venut a l’exterior en els darrers 4 anys de manera consecutiva.
 
Un creixement del 12,3% al desembre
El creixement de les exportacions catalanes el 2014 s’ha reforçat pel rècord assolit el mes de desembre. Les vendes a l’exterior catalanes van créixer un 12,3% assolint els 4.761 milions d’euros, la xifra més alta en un mes de desembre de tota la sèrie històrica.