Infografia Parla3
El Govern, juntament amb les universitats, impulsa a partir d’aquest curs 2014-2015 el programa Parla3, amb l’objectiu que en 4 anys tots els graduats de nou accés tinguin el nivell B2.2 d’una tercera llengua (anglès, francès, alemany o italià). El programa inclou diverses modalitats d’ajuts econòmics per a l’obtenció del certificat del nivell B2.2. Així mateix, posa a disposició dels futurs graduats els instruments per formar-se i acreditar aquest nivell avançat d’anglès, francès, alemany o italià.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat la importància d’aquest “repte de país” que significarà que, a partir del 2018, “més de 30.000 graduats s’incorporaran al teixit socioeconòmic del país amb un nivell avançat d’anglès, francès, alemany o italià”. Això comportarà que Catalunya formi part del “conjunt de països europeus més avançats en el coneixement de terceres llengües”.
 
El programa Parla3 s’estructura en tres fases: avaluació (Avalua’t), formació (Forma’t) i acreditació (Acredita’t), a les quals s’acolliran els estudiants en funció del seu nivell en la tercera llengua escollida.
 
En la fase Avalua’t, s’ofereix a tots els universitaris de nou accés a un grau la realització d’una prova diagnòstica on-line gratuïta per orientar-los sobre el nivell de coneixement d’anglès, francès, alemany o italià.
 
Si la prova evidencia que no es té el nivell B2.2, el programa Parla3 inclou una àmplia oferta de cursos formatius (fase Forma’t). En canvi, aquells estudiants que en la prova orientativa obtenen un nivell B2.2, poden aconseguir el certificat corresponent realitzant la prova CLUC, la prova comuna d’acreditació de terceres llengües de les universitats catalanes (fase Acredita’t).
 
En la fase Acredita’t també es preveu que els estudiants que ja disposen d’un B2.2 acreditat, només han de presentar el certificat corresponent a la universitat on es cursi el grau. Totes els certificats s’han d’ajustar al Marc comú europeu de referència per a les llengües (MECR), fixat pel consell d’Europa. Els estudiants que segueixin els cursos formatius del Parla3, obtindran l’acreditació de manera automàtica un cop superin el curs corresponent al nivell B2.2.
 
Convocatòria d’ajuts universals
El programa Parla3 inclou una convocatòria d’ajuts de l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) que són de fins a 350 euros per realitzar cursos de formació i de 50 euros per al pagament de la prova CLUC. Els cursos de formació finançats són els corresponents als nivells B1, B2.1 i B2.2.
 
En totes les modalitats, es tracta “d’ajuts universals ja que no hi ha condició de renda”, segons ha explicat el director executiu de l’AGAUR, Pere Pardo. Sí, en canvi, hi ha condicions en la superació dels cursos i de la prova.
 
En el cas dels ajuts a la formació, també hi ha requeriments en funció d’on es cursa la formació. Així, els estudiants es poden beneficiar dels ajuts si es matriculen a les escoles d’idiomes de les universitats (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, URL, UVic-UCC, UIC, UAO), l’Institut Obert de Catalunya (IOC) i a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI).
 
Tot i els ajuts s’abonen un cop es finalitza i se supera el curs corresponent, amb l’excepció dels estudiants beneficiaris d’una beca Equitat en un tram 1 o una beca MECD que rebran l’ajut abans de l’inici de curs. A més, a aquests estudiants, se’ls finançaran també els cursos per al nivell A2.
 
Per aconseguir que en graduar-se l’any 2018, tots els universitaris de nou accés (independentment del seu nivell inicial de tercera llengua) tinguin el nivell B2.2, un dels requeriments per accedir als ajuts és que el primer curs per obtenir el nivell A2 i B1 s’ha d’haver completat el 15 de febrer el 2016. “Volem incentivar que els que estan en el nivell més baix del coneixement d’una tercera llengua comencin a formar-se ja”, ha subratllat el director general d’Universitats, Lluís Jofre.
 
Una altra característica d’aquests ajuts és que es poden sol·licitar durant tot l’any, ja que es tracta de convocatòries obertes. La dotació pressupostària dels ajuts se situa entre 3-4 milions d’euros anuals, en funció de les peticions que es realitzin.
 
Objectiu 2018
Antoni Castellà ha destacat que el programa Parla3 “posa tots els mecanismes d’acompanyament perquè sigui possible que tots els graduats obtinguin el nivell B2.2”.
 
El programa Parla3 s’emmarca dins de l’estratègia de Govern –en la que la Secretaria d’Universitats i Recerca estableix sinergies amb el Departament d’Ensenyament– perquè l’any 2018 la totalitat dels estudiants accedeixin a la universitat amb el nivell B2.2.
 
Actualment, i segons les proves diagnòstiques que aquest curs 2014-2015 han realitzat ja la meitat d’estudiants de nou accés, el nivell B2.2 o superior només el tenen el 30% dels estudiants. Amb el B1 o el B2.1, hi ha el 36% dels estudiants i per sota, amb el nivell A2, el 34%.
 
Si es tenen en compte els certificats de B2.2 presentats i la Prova d’Accés a la Universitat (PAU) d’anglès, francès, alemany o italià, el percentatge d’estudiants amb B2.2 puja lleugerament fins al 34%. En definitiva, el 68% dels universitaris estan entre el nivell B2.2 i el B1, mentre que el terç restant està per sota del B1.
 
Informació als estudiants
Els estudiants poden consultar tota la informació sobre el programa Parla3 al web futurambidiomes.gencat.cat . A més, i a banda de la informació que des de l’inici del curs estan facilitant les universitats, el Govern impulsarà una campanya per difondre el programa Parla3.
 
 

4  

Fitxers adjunts

Fotografia Roda de Premsa

Fotografia Roda de Premsa
JPG | 3761

Infografia Parla3

Infografia Parla3
JPG | 298

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 56

Dossier

Dossier
PDF | 1278