El Programa de revisió de menús escolars (PReME) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ofereix a tots els centres educatius de Catalunya un informe d’avaluacioì de la programacioì de menuìs que se serveixen als menjadors escolars amb la finalitat de millorar la qualitat de l’oferta. El PReME és fruit d’un conveni entre els departaments d’Esenyament i Salut per impulsar la promoció d'hàbits saludables tant a l'entorn familiar com a l’escolar, emmarcat en l’estratègia del PAAS (Pla integral de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable) i constitueix una de les activitats del projecte 2.2 del Pla de salut 2011-2015.
 
Durant el període 2012-2013, a la Regió Sanitària Camp de Tarragona es van avaluar 219 programacions de menús procedents de tots els centres públics i concertats d’educació primària, secundària i especial. En total, en aquests centres utilitzen el servei de menjador escolar 25.915 alumnes.
 
Els informes de suggeriments de millora de les programacions de menús els elabora un equip de dietistes nutricionistes de la Subdirecció de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública i són comunicats als centres educatius i altres interessats perquè hi incorporin les seves recomanacions de millora.
 
El curs 2013-2014 s’ha realitzat l’avaluació del compliment de les recomanacions de millora suggerides en els informes inicials realitzats el curs anterior i una nova programació de menús als centres educatius del Camp de Tarragona. En total s’han treballat 124 qüestionaris de seguiment, i en el 92% dels casos s’ha considerat l’informe d’avaluació una eina útil que ha servit per millorar les programacions de menús als centres educatius.
 
Al Camp de Tarragona, Salut Pública ha coordinat la participació en el PreME dels professionals dels equips territorials i dels tècnics de salut escolar de l’Ajuntament de Tarragona. També s’hi ha implicat els tècnics del Departament d’Ensenyament, els infermers del programa "Salut i escola", els consells comarcals, els operadors alimentaris i tots els actors vinculats amb l’activitat.
 
Les revisions de menús als centres educatius han servit per millorar aspectes claus de les programacions com són: la inclusió de fruites, hortalisses i aliments frescos, el compliment de les freqüències d’aliments, la informació explícita comunicada a les famílies, l’especificació dels plats, els ingredients, les preparacions, l’estacionalitat, així com el perfeccionament en les combinacions de plats. Els principals aspectes avaluats de les programacions dels menús es basen en la guia "L’alimentacióì saludable en l’etapa escolar" (2012).
 
Aquest programa del PAAS s’engloba en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) que treballa sobre la base de l’estratègia de salut en totes les polítiques i implica tot el Govern i tota la societat en la millora de la salut de la ciutadania. La prevenció de l'obesitat infantil és un dels cinc reptes principals del PINSAP i una de les prioritats de salut pública a Catalunya que requereix intervencions intersectorials.
 
Actualment, més del 40% del escolars de Catalunya fan l’àpat del dinar al menjador del centre escolar. L’obesitat infantil és un problema de primera magnitud i, malgrat que en els darrers anys s’ha estabilitzat i sembla començar a decréixer, afecta una part important de la ciutadania. Dins de les estratègies del PAAS del Departament de Salut, les accions de promoció de l’alimentació saludable i l’activitat física a l’edat escolar són fonamentals.
 
La població en edat escolar es troba en una etapa idònia per a l'adquisició d'hàbits a través d'una educació alimentària que impliqui necessàriament l'entorn familiar i l’escolar. Aquest procés educatiu ha d'incidir tant en la garantia d'una alimentació variada, equilibrada i saludable com en l'adquisició progressiva d'hàbits vinculats al procés alimentari, l’activitat física i reducció del sedentarisme que contribueixin a prevenir trastorns com el sobrepès i l'obesitat, entre d'altres. D’altra banda, és molt important que l’entorn faciliti les opcions saludables, i això és el que s’aconsegueix amb programes com el PReMe que milloren l’oferta dels menús escolars.