Els casos de grip han augmentat fins als 429 per cada 100.000 habitants arribant al pic epidèmic d’aquesta temporada
Aquesta ha estat la quarta setmana des de que es va declarar l’epidèmia de grip i l’evolució dels casos mostra el número màxim d’afectats d’aquesta temporada. Durant la darrera setmana s’ha arribat als 429 casos per cada 100.000 habitants (346 la setmana passada), segons el que s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 12 hospitals sentinella i 41 centres d’atenció primària (CAP) distribuïts arreu del país. La temporada passada el valor màxim va ser de 422 casos per cada 100.000 habitants. Les taxes d’incidència mostren un increment en tots els grups d’edat, si bé destaca l’augment en el grup d’edat d’entre 0 i 4 anys. Aquestes dades indiquen que l’activitat gripal ha arribat al pic epidèmic d’aquesta temporada.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.
 
Activitat als centres sanitaris
 
Durant la darrera setmana els professionals de la xarxa pública han atès un total de 68.154 urgències hospitalàries, un 5,9% més que la setmana passada. El nombre d’urgències ingressades ha estat de 6.926, un 4,5% més que la setmana anterior. Pel que fa als temps d’espera a les urgències hospitalàries, en aquests moments hi ha 10-15 minuts d’espera per passar el triatge (ocasionalment 25 minuts). Per aquells pacients identificats amb Nivell I-II l’atenció és immediata, els de Nivell III tenen un temps d’espera estimat d’entre 1 i 3 hores (a les tardes els temps s’allarga fins a 3 o 4 hores) i els de Nivell IV-V tenen un temps variable en funció de la pressió assistencial, se’ls hi recomana acudir al seu Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP).
 
Pel que fa als hospitals infantils, si comparem l’activitat amb la setmana anterior, han atès pràcticament les mateixes urgències (3.906 que representa un increment del 0,2%) i les urgències ingressades han disminuït un 4,6% (350 ingressos).
 
L’activitat dels CAP i l’activitat domiciliària en canvi ha disminuït lleugerament aquesta darrera setmana. Així doncs, s’han registrat 753.210 visites als CAP i 26.666 visites als domicilis, que suposen un descens del 1,1% i del 2,7% respectivament. Pel que fa als centres d’atenció continuada, les visites han augmentat fins a 48.394 (augment del 7%) i les visites domiciliàries d’aquests centres fins a 3.185 (augment del 6,5%).
 
Aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 32.008 casos. D’aquests, 2.523 han requerit enviar un metge a domicili.
 
Durant la darrera setmana s’han notificat 37 casos greus ingressats als hospitals sentinella. La temporada anterior durant la mateixa setmana van ingressar 50 casos. Des de l’inici de la temporada s’han registrat 185 casos greus confirmats de grip. El 96% d’aquests pacients presentava algun factor de risc i el 68% no estava vacunat.
 
El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en determinats moments, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.