Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura organitza la 2a edició d'SmartFruit IPM International Congress

query_builder   20 febrer 2015 09:57

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura organitza la 2a edició d'SmartFruit IPM International Congress

 
El conseller Josep Maria Pelegrí inaugurarà el certamen, que tindrà lloc els dies 11 i 12 de març, a Barcelona, sota el lema ‘Un diàleg intel·ligent per a un creixement intel·ligent’, amb un format més interactiu, i que inclou, entre altres novetats, la celebració del Fruit Business Fòrum Export.Cat
 
La capital catalana acollirà la cita més important a Europa en matèria de sanitat vegetal i aplegarà de nou reconeguts experts mundials en plagues i en gestió integrada que analitzaran el sector en taules tècniques i de debat
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la segona edició de l’SmartFruit IPM International Congress, que se celebrarà els dies 11 i 12 de març, a Barcelona, en col·laboració amb el sector productiu de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris.
 
L’esdeveniment arrenca enguany sota el lema ‘Un diàleg intel·ligent per a un creixement intel·ligent’, amb l’objectiu de fomentar el diàleg entre investigadors, tècnics i productors per a l’intercanvi d’experiències i coneixement per a generar les condicions per a créixer de manera intel·ligent.
 
Després de l’èxit assolit en la primera edició de 2014, que va registrar la presència de més de 70 experts mundials en les ponències tècniques i més de 800 congressistes, enguany es preveu assolir un format més interactiu.
 
La celebració de la primera edició, el 2014, es va fer coincidir amb l'entrada en vigor de la directiva 2009/128/CE, d'ús sostenible dels plaguicides, que estableix que els Estats membres han d'adoptar totes les mesures necessàries per a fomentar la gestió de plagues amb baix consum de plaguicides, donant prioritat, quan sigui possible, als mètodes no químics, de manera que els usuaris professionals optin per les pràctiques i els productes que suposin el mínim impacte en el medi ambient.
 
L’SmartFruit IPM International Congress pretén consolidar-se com el congrés internacional de referència sobre Gestió Integrada de Plagues (GIP), i esdevenir, així, una de les cites més importants a nivell europeu de debat científic i recerca al voltant de la sostenibilitat alimentària.
 
Per aquest motiu, aquesta segona edició comptarà novament amb experts en la matèria de reconegut prestigi en les diverses taules tècniques i de debat que es duran a terme sobre un ventall de cultius més ampli.
 
La inauguració del congrés anirà a càrrec del conseller Josep M. Pelegrí, el qual presidirà, a més, la reunió institucional de negocis del primer dia (dimecres 11 de març, a les 10.30 hores), amb tots els 50 compradors de fruita convidats; i del segon dia, dijous 12 de març, destaquen les trobades “B2B” entre importadors, distribuïdors, productors i exportadors de fruita.
 
Més cultius i més experts
 
La present edició s’ha plantejat de manera que les taules tècniques se centrin en les plagues clau de cadascun dels cultius que tractarà el congrés. En aquest sentit, cal destacar el fet que a més dels cultius que ja van ser objecte de ponències en l’edició del 2014 (pera, poma, presseguer/nectariner, olivera, vinya, i cítrics), l’edició d’enguany s’amplia també al debat sobre la gestió integrada de de plagues i malalties de les hortalisses, la maduixa, l’avellaner, l’ametller i el noguer, i també hi haurà dues taules rodones sobre les plagues de quarantena i les alertes fitosanitàries.
 
En total, doncs, seran 14 taules rodones en les quals es farà una presentació tècnica-científica de la plaga o malaltia que es tracti en aquella taula i posteriorment s’hi obrirà un debat amb la participació d’un representant dels tècnics assessors en GIP i un dels productors.
 
Amb el nou format proposat, l’SmartFruit pretén ser un congrés amb vocació clarament internacional que aplegui alguns dels millors investigadors i experts en gestió integrada de plagues i malalties d’arreu del món.
 
Fruit Business Fòrum Export.Cat
 
Una altra novetat del congrés d’enguany és l’edició conjunta del Fruit Business Fòrum Export.Cat com a plataforma de negocis, amb la participació de productors exportadors de fruita de Catalunya i d’importadors i distribuïdors de diferents mercats mundials.
 
Així, el Fruit Business Fòrum comptarà amb la participació de més de quinze 10 països convidats i participants, d’entre els que destaquen els de mercats importants per als productes hortofructícoles com els de l’Orient Mitjà (Unió d’Emirats Àrabs, Aràbia Saudita, Oman, Qatar, Bahrein), els de centre i nord Amèrica (Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Estats Units, i Canadà), els d’Àfrica (Nigèria, Angola, i Senegal), els d’Àsia (Xina, Índia), o els de l’Europa oriental (Bielorússia, Ucraïna).
 
L’objectiu del fòrum és generar una plataforma on els interessos de totes les parts es puguin reunir per a generar fluxos de negoci.
 
Suport institucional i patrocinis
 
SmartFruit IPM International Congress compta amb el suport, a més de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de Banc de Sabadell, i el patrocini de les empreses i entitats Dow AgroSciences, BASF, Bayer CropScience, Bioibérica, Syngenta, Premiumlab, Kenogard, SEDQ, Nufarm, Probodelt, Lainco, Ao&Midori Biocontrol, Sigfito, Suterra, Química Massó, CBC Iberia-Shietsu, Cheminova, i Sipcam Iberia.
 
A més, compta amb la col·laboració del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAM), a través de la Subdirecció General de Sanitat i Higiene Vegetal i Forestal, del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), de l’Associació Espanyola de Sanitat Vegetal (AESAVE), de la Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes Vives (FEPEX), de la IGP Poma de Girona, la DOP Pera de Lleida, la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, de Mercabarna, de l’Associació de Tècnics ADV de Lleida (ATALL), del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, de l’Associació Empresarial per a la protecció de les plantes (AEPLA), de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Agronutrients (AEFA), de l’Associació Espanyola de fitosanitaris i Sanitat Ambiental (AEFISA), de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Productes per al control biològic de Plagues (IBMA), i de la Federació Espanyola de Distribuïdors de Protecció Vegetal (Fedisprove).
 
A més, també compta amb la col·laboració de les revistes especialitzades Eurofresh, Horticultura, Fruticultura, Phytoma, Bioeco, Infoagro, i Editorial Agrícola.
 
Atès que una de les titulacions que habiliten per a l’exercici professional d’assessor en gestió integrada de plagues és l’enginyeria tècnica agrícola, els esmentats Col·legis Oficials s’han sumat a SmartFruit IPM International Congress com a col·laboradors actius, entenent que els seus col·legiats podran accedir a un fòrum de formació i actualització de coneixements en sanitat vegetal de primer ordre, beneficiant-se d’una quota reduïda a l’hora d’inscriure’s com a congressistes a SmartFruit.
 
Pel que fa al Fruit Business Fòrum, compta amb el suport, a més de la Generalitat de Catalunya, de Banc de Sabadell, de les empreses BASF i Syngenta, i de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida.
 
II Premis a la innovació, aplicació i promoció de la Gestió Integrada de Plagues en el marc de l’SmartFruit IPM International Congress 2015
 
El Comitè Organitzador de l’SmartFruit IPM International Congress convoca els Premis a la innovació, l’aplicació i la promoció de la Gestió Integrada de Plagues que seran atorgats abans del dinar-networking del dia 11, en el marc del congrés.
 
L'objectiu dels guardons és distingir les persones, empreses, associacions o institucions que, en els diferents àmbits de la Gestió Integrada de Plagues, hagin dut a terme o estiguin desenvolupant projectes o actuacions innovadores que suposin una millora tecnològica, un avanç en els camps de la sanitat vegetal, de la qualitat de vida de les persones, de la sostenibilitat mediambiental i/o econòmica, en la millora de l'eficiència, o que incorporin noves tècniques que millorin el rendiment productiu dels cultius, especialment els de fruita d'os, fruita de llavor, cítrics, vinya, i olivera.
 
S’ha establert 3 modalitats o àmbits:
 
- Premi a la recerca, innovació i desenvolupament en IPM, en què serà distingida l'actuació (o actuacions) que s'hagi desenvolupat o s’estigui  desenvolupant en el marc d'un projecte d’I+R+D que suposi innovació  tecnològica en la gestió integrada de plagues o que permeti obtenir una  millora en el rendiment dels cultius, de la sostenibilitat mediambiental, l'optimització de productes fitosanitaris, o la reducció de costos econòmics.
 
- Premi a l'aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, el qual distingirà l'actuació (o actuacions) que hagi implementat o estigui implementant o introduint elements tecnològics innovadors en els processos de producció o transformació, i que, com a conseqüència d'aquesta actuació, s'hagi obtingut un nou producte o resultats demostradament beneficiosos per a l'obtenció de productes que compleixin els requisits de la gestió integrada de plagues.
 
- Premi a la promoció o comunicació dels productes al consumidor final, guardó que distingirà aquella actuació (o actuacions) que es consideri que en l’àmbit de la comunicació, la comercialització, la distribució, la venda o la promoció representa una millora en el conjunt de la cadena agroalimentària o en els processos de distribució o que suposi una millora en relació a la difusió en la societat dels beneficis que representa la gestió integrada de plagues, la producció sostenible des del punt de vista mediambiental o de la salut humana en relació al consum de fruita, oli, cítrics, o vi.
 
El Comitè científic és l'encarregat de proposar les tres candidatures premiades d'entre totes les actuacions conegudes que vagin encaminades a la recerca, innovació i desenvolupament en GIP, l'aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, i a la promoció o comunicació dels productes al consumidor final.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia