La biòpsia líquida és un mètode més ràpid, molt menys invasiu (una senzilla extracció de sang) i altament sensible per a la detecció de biomarcadors RAS en càncer colorectal metastàtic
Acord VHIO amb Merck Serono i Sysmex Inostics
Un 50% dels pacients amb aquest tipus de càncer tenen tumors amb mutacions RAS. L’anàlisi dels biomarcadors RAS en el tumor és necessari per conèixer els pacients que es beneficiaran d’un tractament específic i dirigit per a aquesta mutació
 
Inicialment el VHIO utilitzarà aquesta tecnologia per avaluar els pacients amb càncer colorectal metastàtic com a part del seu programa de recerca. Quan el test rebi l’aprovació de Conformitat Europea els propers mesos es podrà estendre el seu ús a la pràctica assistencial
 
El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha presentat avui un acord amb Merck Serono i Sysmex Inostics que li permetrà incorporar al seu laboratori de genòmica l’equipament necessari per realitzar biòpsies líquides (anàlisis de mutacions tumorals en sang). La biòpsia líquida, també coneguda com a test de biomarcadors basats en la sang, és un mètode ràpid i simplificat per determinar l’estat de mutació RAS (KRAS i NRAS) en tumors, ja que només requereix una única extracció de sang, en comptes d’una biòpsia de teixit o un procediment quirúrgic.1 A més, proporciona resultats de l’estat de la mutació en pocs dies, fet que ajuda a decidir el tractament més específic i dirigit per a cada cas. Es tracta d’un pas més en la medicina personalitzada que des del VHIO s’està impulsant per poder avançar cap a tractaments més dirigits, en funció del tipus de càncer i de pacient.
 
La presentació de l’acord ha estat encapçalada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, juntament amb el director del VHIO, Josep Tabernero; la CEO de Merck Healthcare i membre del Comitè Executiu de Merck, Belén Garijo; el CEO de Sysmex Inostics, Fernando Andreu i el gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, Vicenç Martinez.
 
En la presentació, Boi Ruiz ha expressat que "per un conseller una de les activitats més gratificants és poder presentar una novetat com la d’avui". El conseller ha explicat que es tracta d’una iniciativa "pionera a nivell mundial" amb la qual "progressarem cap a un diagnòstic del càncer més ràpid i precís, amb millores també en el tractament i en la qualitat de vida dels pacients". Boi Ruiz també ha volgut destacar la importància que es tracti d’una "aliança estratègica" amb la indústria farmacèutica i tecnològica "en benefici dels pacients". "Avui presentem una cosa extraordinària de la qual com a país n’hem d’estar orgullosos", ha remarcat, "avui és un dia de felicitat".
 
Aproximadament la meitat dels pacients amb càncer colorectal metastàtic tenen tumors amb mutacions RAS.2 Els resultats d’estudis que avaluen l’estat d’aquestes mutacions en aquests pacients han demostrat que teràpies amb anticossos monoclonals antireceptor del factor de creixement epidèrmic (anti-EGFR) poden millorar els resultats en pacients amb aquest tipus de càncer que presentin RAS natiu. 3–9
 
Inicialment, el VHIO usarà mostres de sang de pacients amb càncer colorectal metastàtic per a l’avenç en la investigació sobre biomarcadors RAS, ja que la possibilitat de determinar aquestes mutacions amb un mètode potencialment més ràpid i senzill podria millorar els estàndards en el tractament dels pacients.
 
"Com els pacients amb càncer colorectal metastàtic poden respondre de diferent forma a tractaments diversos, és important comprendre millor el tumor, especialment la seva biologia i genètica", ha assegurat el director del vall d’Hebron Institut d’Oncologia, Josep Tabernero. "Una vegada que aquest test de biomarcadors RAS mitjançant biòpsia líquida hagi rebut la seva marca CE, es convertirà en un important avenç en l’anàlisi de pacients amb CCRm i en una eina útil per a prendre decisions sobre el tractament. El mètode de la biòpsia líquida pot estalviar temps, comparat amb els tests actuals de RAS, i evita als pacients una biòpsia de teixits o un procediment quirúrgic. Només necessitarem una mostra de sang per proporcionar resultats en dos o tres dies", ha explicat el Tabernero.
 
S’espera que el test de biomarcadors mitjançant biòpsia líquida rebi l’aprovació de Conformitat Europea (amb la marca CE) en els mesos vinents i, així, fer-lo accessible a una població més àmplia de pacients amb càncer colorectal mestastàtic. El test s’implantarà aleshores a molts centres mèdics d’arreu del món. El VHIO serà el primer, i al llarg de 2015 s’establiran més laboratoris a països com Austràlia, França, Alemanya, Itàlia i Regne Unit, entre d’altres.
 
"Un any després de l'inici de la nostra col·laboració amb Sysmex Inostics, ja podem anunciar l'arribada del diagnòstic en sang o biòpsia líquida al primer centre a tot el món. Es tracta d'un avenç molt rellevant en la Medicina de Precisió, ja que és un mètode més ràpid, menys invasiu i altament sensible per a la detecció de biomarcadors RAS (KRAS i NRAS) en càncer colorectal metastàtic, que permetrà identificar quins pacients es poden beneficiar d'un tractament específic i dirigit per aquesta mutació", ha assenyalat Belén Garijo, membre del Comitè Executiu de Merck i CEO de Merck Healthcare. "Definitivament, suposa un progrés significatiu en la lluita contra el càncer colorectal al servei de la comunitat oncològica internacional, que dóna el seu primer pas a la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, a Barcelona".
 
Aquesta fita ha estat possible gràcies a un acord entre Merck Serono i Sysmex Inostics que han apostat pel VHIO com a centre de referència per implementar aquesta tecnologia.
 
"Es tracta d’un pas significatiu en la nostra col·laboració amb Merck Serono", ha assenyalat Fernando Andreu, CEO de Sysmex Inostics. "Ens complau que el VHIO sigui la primera institució que ofereix els nostres tests OncoBEAM™, altament sensibles per a diagnòstics basats en la sang. Aquesta estratègia col·laborativa entre Merck Serono i Sysmex Inostics, juntament amb la reputació i experiència del VHIO, és un altre gran pas en l’avenç de la medicina de precisió per als pacients amb càncer colorectal metastàtic i en la millora del valor dels nostres assajos clínics d’OncoBEAM™."
 
Sobre el càncer colorectal
 
El càncer colorectal és el segon tipus de càncer més comú del món, amb una incidència estimada de més d’1,36 milions de nous casos anuals.9 Es calcula que cada any es produeixen al món unes 694.000 morts per aquest càncer, el que suposa un 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comuna de mort per aquesta malaltia.9 Prop del 55% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta i les taxes d’incidència i mortalitat són considerablement més altes entre els homes que entre les dones. 9
 
Referències
  • Diaz LA Jr and Bardelli A. J Clin Oncol 2014;32(6):579−86.
  • Vaughn CP, et al. Genes Chromosomes Cancer 2011;50(5):307−12.
  • Douillard J-Y, et al. N Engl J Med 2013;369(11):1023–34.
  • Schwartzberg LS, et al. J Clin Oncol 2014;32(21):2240–7.
  • Bokemeyer C, et al. Oral presentation at the 2014 American Society of Clinical Oncology Annual Meeting, May 30–June 3, 2014. Abstract No:3505.
  • Stintzing S, et al. Oral presentation at the 2014 European Society of Medical Oncology Annual Meeting, September 26–30, 2014. Abstract No:LBA11.
  • Van Cutsem E, et al. J Clin Oncol 2015;pii: JCO.2014.59.4812.
  • Ferlay J, et al. Int J Cancer 2015;136(5):E359–86.