• Protecció Civil ha activat l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents
  • Les ventades han començat pel sud del País i l’Alt Pirieneu, i a partir del vespre s’estendran per tota la zona pirenaica, el litoral i prelitoral sud i el sud de la demarcació de Barcelona
  • Durant la matinada i matí de diumenge les ventades s’estendran i podrien afectar qualsevol punt de Catalunya
  • Protecció Civil manté la PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per nevades a partir del migdia d’avui dissabte i demà diumenge al Pirineu
  • La cota de neu es situarà entorn els 1.000 metres al Pirineu i Prepirineu i al vespre la nevada s’intensificarà i podrà afectar qualsevol cota a tota la vessant nord
  • Per últim, Protecció Civil manté la PREALERTA del pla INUNCAT per l’episodi de fort onatge previst a l’Empordà a partir d’aquesta tarda
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents a partir d’avui dissabte i especialment de cara a la matinada i matí de diumenge. Les ventades han començat pel sud del País i per l’Alt Pirineu i per la tarda s’estendran a tot el Pirineu, Prepirineu, la Catalunya Central litoral i prelitoral sud i punts de la demarcació de Barcelona. A partir del vespre i nit, les ventades es podrien estendre a qualsevol punt de Catalunya.
 
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC el vent bufarà de component nord amb ratxes que poden superar els 90 km/h. A partir de la tarda el vent s’estendrà per a les comarques del litoral i prelitoral del sud de Catalunya, Pirineus, Prepirineus i el sud de la demarcació de Barcelona. De cara al vespre i nit d’avui dissabte i durant tota la matinada i matí de diumenge l’episodi de vent podria afectar qualsevol punt de Catalunya.
 
Diumenge al matí el vent continuarà bufant amb ratxes més fortes sobretot a cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu i a les comarques del prelitoral de Barcelona, sobretot a les cotes mitjanes però també a zones urbanes. De cara a la tarda de diumenge el vent afluixarà i a la nit quedarà restringit a les comarques del Pirineu.
 
Es demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitges i elevades. A més, la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt. Cal tenir-ho en compte alhora de fer activitats a l'exterior en especial al medi natural i sobretot d'alta muntanya.
Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adeqüeu les activitats al risc en cada moment i no les realitzeu si no són segures. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.
A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l'exterior.
També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.
La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
 
 
 
Nevades a qualsevol cota de la vessant nord del Pirineu
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha emès també una PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que es preveuen al Pirineu a partir del migdia d’avui dissabte i durant demà diumenge.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC a partir del migdia d’avui dissabte la cota de neu voltarà els 1.000 metres i al llarg de la tarda baixarà fins a qualsevol cota a les comarques del Pirineu. De cara al vespre de dissabte i matinada de diumenge, les nevades s’intensificaran a la vessant nord podent baixar a qualsevol cota. Degut al fort vent es pot produir el fenomen de torb i durant tot l’episodi es poden acumular més de 20 cm per sobre dels 1.200 metres i més de 5 cm. per sobre dels 600 metres. Les comarques afectades per la previsió del SMC són: la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit. 
 
 
 
Episodi de fort onatge a l’Empordà  
 
Per últim, Protecció Civil de la Generalitat manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’estat de la mar. Segons les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC l’episodi d’estat de la mar previst per avui i demà s’espera que afecti l’Alt i el Baix Empordà a partir d’avui al vespre, amb onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa). Les superacions de llindar es produiran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí.
 
A l'Empordà eviteu accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l'onatge afecti la costa. Respecteu el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s'hagin fixat. Si voleu observar el fenomen feu-ho a una distància de seguretat que eviti que l'onatge us pugui afectar.