• Protecció Civil manté l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents
  • A partir del vespre i durant la matinada i matí de demà diumenge les ventades s’estendran i podren afectar qualsevol punt de Catalunya
  • Protecció Civil manté la PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT 
  • Aquest vespre i durant la matinada de diumenge, les nevades s’intensificaran a la vessant nord i podran baixar fins a qualsevol cota
  • Protecció Civil ha posat el pla ALLAUCAT en Prealerta pel grau de perill FORT a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa previst per demà diumenge
  • Per últim, Protecció Civil manté la PREALERTA del pla INUNCAT per l’episodi de fort onatge previst a l’Empordà que s’allargarà durant tot el dia de demà    
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’episodi de forts vents que afecta Catalunya des d’aquest migdia. De cara a la matinada i matí de diumenge les ventades es poden estendre a qualsevol punt de Catalunya i serà el moment de major risc.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC el vent bufarà de component nord amb ratxes que poden superar els 90 km/h. De cara al vespre i nit d’avui dissabte i durant tota la matinada i matí de diumenge l’episodi de vent podria afectar qualsevol punt de Catalunya.
 
Diumenge al matí el vent continuarà bufant amb ratxes més fortes sobretot a cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu i a les comarques de la Catalunya Central i del prelitoral de Barcelona, sobretot a les cotes mitjanes però també a zones urbanes. A partir del migdia es preveu que l'episodi perdi ràpidament intensitat i així de cara a la tarda de diumenge el vent afluixarà i a la nit quedarà restringit a les comarques del Pirineu. 
 
Pel que fa a registres d’intensitat màxima del vent durant el dia d'avui els més destacats, segons les dades del SMC, han estat: Roquetes amb ratxes de fins a 90 km/h i el Pic de Salòria amb registres de fins a 79 km/h. 
 
D’altra banda, els Agents Rurals han decretat el pla Alfa en nivell 2 a diverses comarques degut a l'increment del perill d’incendi forestal pel fort vent. Les comarques afectades són: Montsià, Baix Ebre, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Alt i Baix Penedès, Garraf, Anoia, Bages, Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès, Alt Empordà, Noguera, Pallars Jussà i Alt Urgell. En aquestes comarques queden anul·lades totes les cremes incloses les prèviament autoritzades. A la resta de comarques també es recomana extremar la precaució per evitar incendis forestals. 
 
Es demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitges i elevades. A més, la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt. Cal tenir-ho en compte alhora de fer activitats a l'exterior en especial al medi natural i sobretot d'alta muntanya.
 
Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adeqüeu les activitats al risc en cada moment i no les realitzeu si no són segures. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.
 
A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l'exterior.
 
També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.
 
La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
 
Nevades a qualsevol cota de la vessant nord del Pirineu
Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté la  PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per nevades. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC a partir del vespre d’avui dissabte i durant la matinada de demà diumenge, les nevades s’intensificaran a la vessant nord i podran baixar fins a qualsevol cota. Degut al fort vent es pot produir el fenomen de torb i durant tot l’episodi es poden acumular més de 20 cm per sobre dels 1.200 metres i més de 5 cm. per sobre dels 600 metres. Les comarques afectades per la previsió del SMC són: la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès. A partir de demà diumenge al matí les nevades s’aniran restringint a les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i el Pallars Sobrirà.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit.  
 
El risc d’allaus augmenta demà i puja fins a grau FORT a l’Aran-Franja nord de la Pallaresa
Protecció Civil de la Generalitat ha emès aquesta tarda una Prealerta del pla d’emergències per allaus ALLAUCAT pel risc creixent d’allaus, sobre tot al Pirineu Occidental. Segons el butlletí de perill d’allaus de l’ Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya ICGC, el perill d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa demà passarà a ser FORT (4 sobre 5) a conseqüència de les nevades i ventades previstes en aquesta zona. 
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència en els desplaçaments i sobretot en les activitats d’alta muntanya pel risc d’allaus. Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo. Abans de realitzar qualsevol activitat de muntanya consulteu el butlletí de perill d’allaus
 
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència. Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats. A més, cal recordar que una allau pot arribar a afectar els fons de les valls i aïllar algun nucli de població petit.
 
Consulteu al Servei Català de Trànsit les carreteres que puguin estar tallades per risc allaus i respecteu aquests tancaments per evitar accidents.
 
En cas d’accident per allau no perdeu la calma i:
  • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
  • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.
 
Episodi de fort onatge a l’Empordà  
Protecció Civil de la Generalitat manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’estat de la mar. Segons les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC l’episodi d’estat de la mar continuarà demà, afectant l’Alt i el Baix Empordà. Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa), sobre tot al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí. D’altra banda es recomana a la ciutadania en general no apropar-se a espigons ni llocs de la costa on trenquin les onades. Cal respectar els tancaments a accessos del litoral que realitzin els serveis municipals per evitar un accident per un cop de mar.