• Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents

 

  • Les ventades començaran de matinada pel sud de Catalunya i a primera hora de demà al matí podrien afectar tota la meitat sud de Catalunya

 

  • Les ventades podrien afectar l’àrea metropolitana de Barcelona durant el matí amb cops de vent de fins a 50 i 60 km/h

 

  • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució en l'activitat a l'exterior i la mobilitat demà al matí  
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per un nou episodi de forts vents a partir de la propera matinada i que a primera hora de demà al matí podrien afectar de ple la mobilitat a l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona.
  
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC el vent bufarà de component oest i nord i podria superar, tot i que amb baixa probabilitat, els 90 km/h a diferents zones de Catalunya. Les ventades començaran a guanyar intensitat a partir d'aquesta matinada i es deixaran notar, sobretot, al litoral i prelitoral sud. A primera hora del matí les ventades es podrien estendre a qualsevol punt de la meitat sud de Catalunya i del prelitoral i litoral de Barcelona. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions, ja que les ventades coincidiran amb un dels moments dels dies laborables on la mobilitat a l’entorn de l’àrea metropolitana és més intensa i podrien provocar incidències i també en l'activitat exterior.
 
A mida que avanci el dia, les ventades s’aniran retirant al sud de Catalunya i s’espera, també, l’entrada de fort vent que podria afectar la meitat oest dels Pirineus i Prepirineus. A partir del vespre, la previsió indica que les ventades afectaran, en general, la meitat nord de Catalunya.
 
Tot i que està previst que les ratxes màximes s'assoliran sobretot a cotes altes, caldrà fer un seguiment acurat de les possibles incidències en aquelles zones on la mobilitat sigui més intensa.
 
Es demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitges i elevades, tant a les zones urbanes com a muntanya i medi natural en general. 
 
A l'hora de fer activitats a l'exterior en especial al medi natural i sobretot d'alta muntanya cal tenir en compte la previsió de fort vent i a més que la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt. Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adeqüeu les activitats al risc en cada moment i no les realitzeu si no són segures. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.
 
A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l'exterior. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques. La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.