Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Parc Natural de Montsant reobre la seva via ferrada

query_builder   25 febrer 2015 15:17

event_note Nota de premsa

El Parc Natural de Montsant reobre la seva via ferrada

Fotografia de grup del moment del bateig de la via ferrada
Fotografia de grup del moment del bateig de la via ferrada
Els Bombers de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, la FEEC i l’Ajuntament de Morera de Montsant treballen plegats en la millora de la seguretat a la zona
 
L’equipament és un recurs d’atracció esportiva que contribueix a posar en valor el coneixement de l’espai natural protegit
 
 
El Parc Natural de Montsant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha reobert avui la seva via ferrada amb la participació dels membres del  Grup de Treball de Seguretat al Montsant, del Grup d’Escalada i Alta Muntanya del centre AEC de Reus, que van equipar la via inicialment el 2002, el president de la Junta Rectora del Parc, Ricard Pasanau i l’alcaldessa del municipi, Núria Crivillé.
 
L’obertura de la via ferrada ha estat una prioritat des del propi Parc que segueix els criteris i objectius del propi Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural d’acord amb el pla de gestió dels espais protegits que recentment ha aprovat el Govern, el qual aposta perquè els parcs naturals siguin models de gestió i dinamització del territori.
 
Després del seu tancament l’any 2011 per les greus deficiències de manteniment i en matèria de seguretat, i dels treballs de rehabilitació efectuats durant el 2014, la via ferrada de Montsant tornarà a ser un equipament d’ús públic del Parc Natural de Montsant. Des de llavors, l’equip de gestió del Parc ha estat treballant perquè la seva reobertura fos factible al més aviat possible, conscients que era un equipament més del Parc i una eina de dinamització del territori.
Moment d'avui durant la reobertura de la via ferrada
Moment d'avui durant la reobertura de la via ferrada
Durant el 2013 es va crear un Grup de Treball format per l’Ajuntament de la Morera de Montsant, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i personal tècnic del propi Parc amb l’objectiu de millorar la seguretat per a aquelles persones que realitzessin activitats al Montsant. La primera de les accions va ser l’estudi de quines havien de ser les mesures de seguretat a dur a terme per a la reobertura de la via ferrada de Montsant i es va establir un full de ruta avalat per la junta rectora del Parc. Per això, en primera instància, membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van realitzar una inspecció tècnica de la via ferrada, mitjançant la qual van determinar els condicionants mínims de seguretat que havia de complir la via ferrada abans de ser reoberta. Així mateix, es va contactar amb el propietari de la finca per a demanar-li permís per aquest ús, ja que la via està ubicada en propietat privada.
 
Posteriorment, el Parc Natural de Montsant va encarregar un projecte tècnic per portar a terme el reequipament de la via ferrada a través dels membres de la comissió d’equipaments de la FEEC amb l’objectiu de poder tornar a obrir la via ferrada de Montsant en les condicions de seguretat pertinents i les instal·lacions adequades en cas d’accident i rescat.
 
La rehabilitació d’aquesta ferrada s’han dut a terme amb tecnologia i materials d’última generació. A més del sistema d’assegurança individual clàssic en ferrades, permetrà l’avanç en cordada per a principiants. Serà la primera via ferrada que té la línia de vida homologada per a ferrades amb tecnologia industrial. A més, des del Parc s’ha fet la senyalització corresponent sobre les característiques tècniques de la via, les normes d’ús i la responsabilitat de l’usuari. Per tal de garantir la sostenibilitat econòmica i el manteniment de la via, les empreses que en facin ús hauran de demanar autorització al Parc Natural de Montsant per obtenir la llicència pertinent i pagar les taxes públiques establertes.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia de grup del moment del bateig de la via ferrada

Fotografia de grup del moment del bateig de la via ferrada
JPG | 3062

Moment d'avui durant la reobertura de la via ferrada

Moment d'avui durant la reobertura de la via ferrada
JPG | 4905

Una altra zona de la via ferrada

Una altra zona de la via ferrada
JPG | 6470

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia