Aquest matí s’ha celebrat la reunió de la Taula Sectorial  Agrària del Vacum de Carn a la seu dels Serveis centrals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Barcelona. Entre els assumptes tractats, destaca la situació actual en relació a la supressió dels etiquetatges facultatius de la carn de vacum, provocada per la modificació de la normativa europea, que ha fet que a partir del 13 de desembre passat hagin quedat sense efecte les resolucions d’autorització dels plecs existents.
 
Des de la Subdirecció general d’Indústries, Qualitat Agroalimentàries s’ha informat de les diferents opcions disponibles per fer mencions facultatives a l’etiquetatge, després que el MAGRAMA hagi informat que no establirà cap regulació específica al respecte. Les alternatives són l’ús de les marques pròpies, marques col·lectives o marques de garantia. A més, ha posat a consideració del sector la possibilitat d’adaptació del Reglament de la Marca “Q” de carn de vedella a la situació normativa i sectorial actual. Per això, ha sol·licitat als representants de les organitzacions presents que facin les propostes que considerin més interessants per tal de poder-les estudiar conjuntament.
 
Un altre aspecte que ha copsat bona part de la reunió ha estat els nous ajuts associats al boví de carn (vedells d’engreix i vaques alletants), que ja es podran sol·licitar a través de la DUN des del 2 de març fins el 15 de maig d’aquest any. Així mateix,  també s’ha informat dels propers pagaments que es realitzaran en els pròxims mesos, com la prima de vaques alletants, previst per a la primera quinzena d’abril i la prima de desavantatges de vaques alletants i l’Ajut per a la millora de la qualitat de la carn de boví, previstos per a  la primera quinzena de juny.
 
Al marge d’aquests dos temes de notòria actualitat pel sector boví de carn, des de la Subdirecció general de Ramaderia s’ha incidit en l’obligatorietat de complir els terminis de notificació d’altes i baixes d’animals a les explotacions i s’ha recordat que el seu incompliment no només suposa una infracció de la Llei de Sanitat Animal sinó també una penalització en els imports a percebre en concepte d’ajuts de la PAC (condicionalitat).
 
Per part del Sector han estat presents els representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos, JARC i ASAJA-AEALL, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i els representants de les principals entitats del sector del Vacum de Carn com  Asoprovac, ASFAC, GREMSA-ANAFRIC, FECIC i la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.