El seminari Barcelona mHealth Assessment Workshop ha reunit una vintena d’experts internacionals de l’àmbit de la salut
 
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) i el mHealth Competence de Mobile World Capital Barcelona han organitzat i promogut aquesta iniciativa
Cal dissenyar estratègies d'avaluació comunes que donin resposta a les expectatives i incerteses plantejades per la contínua aparició de nous dispositius i tecnologies mòbils en l’àmbit de la salut. S’ha de conèixer quina és l’eficàcia, la seguretat i l’impacte d’aquestes tecnologies sobre la salut dels pacients i en els sistemes sanitaris. Aquesta ha estat la principal conclusió del Barcelona Mobile Health Assessment Workshop, celebrat aquest matí i que posa les bases per iniciar un treball conjunt per definir un marc global d’avaluació en aquest àmbit.
 
Les tecnologies i dispositius mòbils en salut (mobile health o mhealth) són un sector emergent amb gran disponibilitat i diversitat d'opcions i solucions tecnològiques. La seva implantació i utilització es cada cop més visible en els entorns sanitaris i en la vida quotidiana, tant de pacients com de tota la ciutadania en general.
 
Aquestes solucions i aplicacions es basen fonamentalment en telèfons intel·ligents (smartphones), tabletes, wereables, aplicacions per a mòbils (App), agendes personals digitals i d'altres dispositius digitals sense cables (wireless). La seva aplicació es projecta en camps tan diversos com la promoció del benestar i estils de vida saludables entre els pacients, les intervencions sanitàries gestionades per aquests sistemes, la monitorització de malalties i pacients crònics, sistemes d'alerta personalitzats, o la generació de dades per a la gestió, la recerca i l’avaluació.
 
Les expectatives que aixeca aquest sector tan innovador són també molt elevades. Per una banda, poden propiciar un major empoderament dels pacients en disposar d’eines que els ajudin a accedir a la seva informació de salut, a controlar la seva malaltia o millorar el seus hàbits i estil de vida. Tot es pot assolir d’una manera més autònoma, responsable, informada i més participativa respecte a la presa de decisions que poden afectar la seva salut. Per altra banda, les tecnologies mòbils poden fer més eficient la provisió de serveis i contribuir a la sostenibilitat dels sistemes sanitaris. Les empreses dels àmbits tecnològic i sanitari tenen també la possibilitat d’apostar per un sector basat en la innovació i el coneixement que genera una gran visió de negoci.