Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Europa recolza un projecte pioner per evitar la degradació dels paisatges surers a Catalunya

query_builder   26 febrer 2015 13:47

event_note Nota de premsa

Europa recolza un projecte pioner per evitar la degradació dels paisatges surers a Catalunya

L’Administració pública, propietaris forestals i indústria coincideixen en el potencial econòmic i en la importància ambiental de la Sureda i treballen plegats per millorar-ne la gestió i conservació
La Sala Quercus del pavelló Sant Leopold del Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona va acollir la presentació del projecte europeu LIFE+Suber, destinat a millorar la gestió i la conservació dels boscos surers de Catalunya. L'acte va comptar amb les intervencions del secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira; del president del Consorci, Rosendo Castelló; del conseller del Grup Amorim, Francisco Carvalho, i del Subdirector General de Boscos de la Generalitat de Catalunya, Xavier Clopés.
 
Aquest projecte, que té una durada de 4 anys, compta amb un pressupost de més d'1 milió d'euros, i hi conflueixen la propietat forestal, la indústria surera i l'Administració pública. Les tasques pilot es desenvoluparan en set parcel·les de cadascuna de les quatre grans zones sureres de Catalunya: Alt Empordà, Gavarres, Montseny-Guilleries i Montnegre-Corredor.
 
En la seva intervenció, Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal, va afirmar que malgrat que Catalunya és una zona puntera en la producció surera, de les 80.000 hectàrees de boscos surers, la meitat estan en producció, però la resta estan abandonades, «fet que ocasiona problemes a nivell social, ambiental i econòmic». «Els principals aspectes que provoquen aquesta situació d'abandonament -va continuar Rovira- són la baixa rendibilitat dels boscos incrementada pels efectes del canvi climàtic i la problemàtica amb les plagues, especialment el corc Coraebus undatus. Joan Rovira va explicar que les accions que es duran a terme gràcies al projecte LIFE+Suber estaran centrades en «millorar la vitalitat i la productivitat de les suredes, la prevenció d'incendis forestals i la lluita contra la plaga del corc del suro».  Finalment, va remarcar que es pretén reduir a la meitat el 80% de rebuig actual de les 3.500 tones de suro que s'extreuen cada any a Catalunya.
 
Per altra banda, Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal, va afirmar que «el bosc mediterrani és molt fràgil i menys resistent» i que la gestió adequada està molt lligada a la rendibilitat. «Si no rendeix es comença a abandonar», va alertar. Castelló també va indicar que el projecte LIFE+Suber vol donar resposta sobre «quins paràmetres seguir per gestionar suredes i reduir-hi la incidència del corc». Una altra qüestió a la que va fer referència Castelló és l'abandonament dels boscos, i en va indicar algunes de les causes: «la inversió a llarg termini, el fet que Catalunya és una societat molt urbana o la desaparició de varis intermediaris». Finalment, el president del Consorci va afirmar que «si s'aconsegueix trobar el control de la plaga i rebaixar la seva incidència almenys a la meitat, això serà una revolució».
 
Francisco Carvalho, conseller del Grup Amorim, va destacar que «el suro està de moda» i va explicar que s'han adherit al projecte «perquè si bé el mercat és cada vegada més exigent, el bosc dóna matèria prima de menys qualitat i, per tant, és necessari augmentar-la». Carvalho va indicar que la previsió a curt i mitjà termini és que el consum de vi augmenti al món i «això fa que sigui del tot necessari obtenir més suro de qualitat». Alhora, va afirmar que «si el projecte té èxit, la industria surera a Catalunya augmentarà».
 
En la darrera intervenció, el Subdirector General de Boscos, Xavier Clopés, va voler destacar la col·laboració entre l'Administració pública i el sector primari, indicant que aquesta té «l'obligació de buscar silvicultura de baixos costos», així com «posar en valor les masses forestals, i buscar-ne l'autosuficiència». Clopés va remarcar la potència de la indústria del suro a Catalunya.
 
 
El projecte Life+SUBER
Els socis que formen part del projecte Life+SUBER ‘Gestió integral de les sureres per a l’adaptació al canvi climàtic’, aprovat el passat estiu, són el Consorci Forestal de Catalunya (coordinador), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Forestal Catalana SA, Amorim Florestal SA i el Centre de la Propietat Forestal.
 
El projecte disposa d’una important contribució financera del programa LIFE+ de la Comissió Europea, i compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, Amorim Florestal Mediterraneo SL i l' Institut Català del Suro.
 
A banda dels objectius comentats, el projecte també vol desenvolupar eines de gestió i transferir-les a l'administració forestal, per integrar l'adaptació al canvi climàtic en la política forestal i la normativa del subsector surer català; i transferir les tècniques implementades i eines desenvolupades als principals actors locals (propietaris forestals, gestors, administració i indústria del suro) i altres actors del sector surer europeu (Portugal, França i Itàlia) per millorar la gestió i conservació a llarg termini de l'hàbitat de la sureda a Catalunya i sud d'Europa.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia