Hi ha unes 7.000 malalties minoritàries que afecten 400.000 persones a Catalunya
Ruiz durant l'acte d'inauguració
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquesta matí la 8a edició del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. L’acte s’ha celebrat al recinte modernista de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau amb el títol "Dia a dia, colze amb colze, tots junts fem pinya" organitzat per la Plataforma de Malalties Minoritàries de la Fundació Salut i Envelliment, la Federació Catalana de Malalties Minoritàries i FEDER Catalunya.
 
A l’acte també hi ha participat director de la Plataforma Malalties Minoritàries i professor de Farmacologia Clínica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Josep Torrent-Farnell; la delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta; el president de la Comissió Assessora de Malalties Minoritàries (CAMM), Miquel Vilardell; el gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Albert Salazar; la presidenta de la Federació Catalana de Malalties Minoritàries, Anna Quintero; i la delegada de FEDER Delegació Catalunya, Anna Ripoll.
 
Boi Ruiz ha volgut expressar el reconeixement del Departament de Salut a la tasca de totes les entitats de pacients que promouen el coneixement d’aquestes malalties, que cada cop tenen més visibilitat, i la recerca per a la millora del diagnòstic i el tractament.
 
El Departament de Salut treballa en l’àmbit de les malalties minoritàries des de l’any 2008 per millorar el procés de detecció i de diagnòstic, la millora de l’atenció integral i coordinada que garanteixi la continuïtat assistencial i la millora de la informació i acompanyament del pacient.
 
Una malaltia minoritària és una malaltia greu, poc freqüent i que afecta a un nombre reduït de persones. El límit epidemiològic per definir una malaltia minoritària és aquella que afecta a menys de 5 persones per 10.000 habitants (1 persona de cada 2.000). Es calcula que del 6 al 8% de la població general pot estar afectada per aquest tipus de malalties, unes 400.000 persones a Catalunya. En total existeixen unes 7.000 malalties minoritàries, la majoria d’origen genètic, i el 60% són greus i invalidants.
 
L’acte ha comptat amb dues taules rodones, la primera sobre recerca i la segona sobre impacte mediàtic i concienciación social. En finalitzar la jornada, la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, Roser Vallès, ha lliurat els reconeixements per l'aportació professional a les malalties minoritàries.
 
Més informació: