A Catalunya els indicadors relacionats amb el consum de tabac mostren millores clares als darrers anys
El 27 de febrer de 2005 va entrar en vigor el Conveni Marc per al Control del Tabac (CMCT) de l’Organització Mundial de la Salut. Aquest Conveni té com a objectiu protegir la salut pública impulsant mesures de reducció de la demanda de tabac per part de la població i altres orientades a reduir el cultiu, l’elaboració i el comerç de productes del tabac.
 
Aquest Conveni és el primer tractat internacional negociat sota l’auspici de l’OMS, i ha estat un dels que han estat aprovats més ràpidament per les Nacions Unides fins a la data. En aquest moment està subscrit per 179 estats de tot el món i per la Unió Europea, que cobreixen el 90% de la població mundial.
 
El CMCT suposa un compromís dels governs per donar suport a les polítiques de prevenció i control del tabaquisme i protegeix aquestes accions de les potencials interferències de la indústria del tabac. Insta els governs a adoptar les mesures següents:
 
  • Prohibició total de la publicitat, promoció i patrocini dels productes del tabac.
  • Advertiments sanitaris als paquets de cigarrets, que ocupin almenys el 30% de la superfície exposada.
  • Protecció de l’exposició al fum de tabac en tots els llocs de treball i llocs públics tancats, així com en el transport públic.
  • Mesures per reduir el comerç il·legal de productes de tabac.
 
En els deu anys que han passat des de l’entrada en vigor del CMCT, s’han posat en marxa a casa nostra accions legislatives que han contribuït a limitar la publicitat directa dels productes del tabac, millorar el control de la venda a menors i protegir el conjunt de la població de l’exposició a un ambient contaminat per fum del tabac als espais públics tancats.
 
El Consell Assessor de Tabaquisme del Departament de Salut ha ressaltat la importància que ha tingut aquest Conveni Marc en les polítiques de prevenció i control del tabaquisme, tant a escala internacional com estatal i autonòmica. Per a Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, les actuacions en aquest àmbit són fonamentals per a la salut de la població. Ha destacat la prioritat que tenen per al Departament aspectes com la prevenció de l’inici del consum en joves, la protecció de la salut dels infants exposats al fum del tabac i la vigilància de noves formes de consum, en especial les cigarretes electròniques. En aquest sentit, diverses iniciatives de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en el marc del repte de control de les addiccions del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), s’han associat amb millores clares dels indicadors relacionats.
 
La prevalença de fumadors diaris i ocasionals entre les persones residents a Catalunya de 15 anys o més ha passat d’un 32,1% l’any 2002 a un 26,5% l’any 2013, i s’ha estimat que el nombre de fumadors s’ha reduït en 190.000. En el cas dels escolars de 14 a 18 anys, l’ús diari de tabac ha passat d’un 23,0% l’any 2004 al 12,4% l’any 2012. El compliment de la prohibició de fumar en centres de treball i llocs tancats és molt elevat i ben acceptat a Catalunya, tot i que cal continuar avançant en el compliment de la normativa pel que fa a les terrasses d’establiments d’hostaleria i restauració, i continuar les accions de sensibilització per tal d’evitar l’ús de tabac en alguns espais privats tancats –com la llar o el cotxe- especialment quan hi ha infants.
 
Més informació: