SUR
La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat avui la creació de tres comissions per estudiar l'impacte de la implementació dels graus de 3 anys en l’oferta de titulacions. El màxim òrgan d’ordenació universitària a Catalunya, integrat pel Govern i pels rectors i presidents dels Consell Socials de les 12 universitats, també ha donat llum verda a quatre graus de nova creació per al curs 2016-2017 que seran de 180 crèdits.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha anunciat que les tres  noves comissions aprovades per la Junta del CIC són:
 
1.    Comissió de garantia de la qualitat acadèmica, que analitzarà àrea de coneixement per àrea de coneixement si hi ha algun àmbit en què té sentit fer algun tipus de canvi de graus de 4 anys a graus de 3.
 
2.    Comissió de garantia del finançament de les universitats, que preservarà que, en cas de canvi, no tingui cap efecte respecte al finançament de les institucions universitàries.
 
3.    Comissió de garantia de l’accés dels estudiants, preus i beques, que garantirà que qualsevol canvi no tingui impacte negatiu respecte als estudiants.
 
Les comissions estaran formades per dos integrants de cada universitat, dos membres del Govern i dos membres del Consell de l’Estudiantat de les Universitats de Catalunya (CEUCAT). Les tres comissions, que es constituiran durant la primera quinzena del pròxim mes de març, estaran presidides pel secretari general del CIC, Claudi Alsina.
 
Aquesta decisió “de consens” del sistema universitari català marca, en opinió de Castellà, “una diferència respecte a l’Estat espanyol” ja que es treballa en un marc on no hi ha lloc “per a les improvisacions” amb  la premissa comuna que el model català “ha de ser flexible com a la majoria de països europeus”.
 
En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca també ha explicat que durant la reunió s’ha subratllat que “a Catalunya, no es passa d’un sistema rígid de 4 anys a graus de 3. A Catalunya, el model a estudiar és la possibilitat de si alguns graus poden passar a 3 anys” perquè en el sistema català convisquin graus de 3 i 4 anys amb màsters d’1 i 2 anys.
 
Per Castellà és rellevant que “a Catalunya, ni el Govern ni les universitats prendran decisions unilaterals sinó que les decisions seran per consens i per àmbits de coneixement homogenis”. Un compromís que es garanteix amb la creació de les tres noves comissions del CIC.
 
El secretari d’Universitats i Recerca ha avançat que no hi ha un calendari fixat perquè les comissions prenguin decisions “en funció de l’anàlisi acadèmic i preservant l’àmbit econòmic”. En aquest últim punt, i respecte a garantir que els canvis no impliquin un greuge per als estudiants, Castellà ha reiterat possibles mecanismes com ara que el primer any de màster sigui a preu de grau, o que el sistema de beques Equitat s’ampliï als màsters.
 
 
Quatre graus de nova creació de 180 crèdits per al curs 2016-2017
 
Paral·lelament al debat que s’ha de fer al si de les noves comissions, la Junta del CIC ha donat llum verda a la posada en marxa de quatre graus de 180 crèdits per al curs 2016-2017. “Són propostes singulars ja que són graus que no existeixen en el sistema i estan molt orientats a la internacionalització”, ha subratllat Castellà.
 
Els nous graus de 180 crèdits són:
-     Producció digital, impartit per la UB.
-     Bioinformàtica, grau interuniversitari de la UPF, la UB i la UPC.
-     Global studies, de la UPF.
-     Disseny i art digital, de la UOC.
 
Pel que fa a la resta del sistema i de titulacions, no s’introduiran canvis fins que no es coneguin les conclusions de les comissions aprovades avui.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia 1

Fotografia 1
JPG | 4487

Fotografia 2

Fotografia 2
JPG | 5465

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 46