La Generalitat impulsa diferents actuacions en l'àmbit formatiu del transport i la logística
 
La Generalitat està estudiant l’oferta formativa vinculada al sector del transport i la logística per tal d’adequar-la a la realitat del mercat laboral. Per això s’ha creat el grup de treball de formació en l’àmbit del transport i la logística a Catalunya, integrat pels departaments de Territori i Sostenibilitat,  Ensenyament i Empresa i Ocupació, les entitats i els operadors representatius del sector logístic a Catalunya. Aquest grup busca fórmules que facilitin la coordinació de polítiques entre les diferents administracions competents i entre aquestes i els principals actors per tal de detectar les  necessitats del sector.
 
En la darrera reunió del grup de treball es va presentar un informe sobre la formació professional en el transport i la logística, un sector que l’any 2013 va contribuir en un 4,3% al conjunt del PIB català. Les activitats vinculades al transport i l’emmagatzematge van ser les que van liderar la reactivació del mercat de treball, amb un augment del 8,8% en el nombre d’empleats. L’informe constata que el sector de la logística a Catalunya, i a nivell internacional, és molt heterogeni, amb diverses famílies professionals implicades. I que aquest fet, sumat a la globalització i a la crisi econòmica, fa imprescindible el disseny d’una gestió professionalitzada per guanyar competitivitat i, alhora, també dificulta la identificació de necessitats formatives concretes i específiques.
 
En aquest sentit, si bé l’oferta formativa a Catalunya és extensa i dóna resposta a tots els nivells educatius (des del bàsic fins al doctorat), els itineraris formatius podrien adaptar-se millor a les necessitats de contractació del mercat laboral, conclou l’estudi.
 
Cicle formatiu de grau míg per a conducció de camions i autobusos
 
El que ja ha començat a treballar el Departament de Territori i Sostenibilitat, juntament amb el d’Ensenyament, és el d’activar el cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en conducció de vehicles de transport per carretera amb la voluntat de donar resposta a l’evolució del perfil professional en l’àmbit del transport per carretera.
 
La durada total del cicle que es planteja és de 2.000 hores organitzades en dos curos acadèmics. Aquest cicle formatiu ja està previst en el Real decret 555/2012 el títol de Tècnic en conducció de vehicles de transport per carretera i els seus ensenyaments mínims, fixant el perfil professional i els aspctes bàsics del currículum que asseguren una formació comuna. No obstant això, encara no s’ha implantat enlloc de l’Estat. En tot cas, abans cal resoldre determinades qüestions relacionades amb les edats mínimes per obtenir els permisos de conducció, que depenen de la Dirección General de Tráfico del Ministeri de l’Interior.